Podeli vest

Broj etničkih Mađara u Ukrajini, od kojih većina živi u Zakarpatskoj oblasti, procenjuje se na oko 140.000 pre početka rata.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mađarska
Foto: Pixabay

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto ponovio je stav svoje zemlje da ne želi formiranje komisije za ulazak Ukrajine u NATO zbog spora o pravima mađarske nacionalne manjine u Ukrajini.

“Nema ništa novo ili iznenađujuće u našoj poziciji, jasno smo stavili do znanja pre mnogo godina da dok Ukrajina ne vrati prava zakarpatskim Mađarima, nećemo pristati na sazivanje ove komisije”, napisao je Sijarto na svom Fejsbuk nalogu, komentarišući navode da je Mađarska blokirala sazivanje komisije na sastanku NATO ministara u Bukureštu.

Sijarto je rekao i da nisu pokretali ovo pitanje od izbijanja rata i da nemaju nameru da to čine sada, ali da se nadaju da će mir doći što pre, da bi se o ovom pitanju ponovo razgovaralo, prenosi Euraktiv.

Budimpešta i Kijev se sukobljavaju oko manjinskih prava otkako je ukrajinski parlament 2017. godine usvojio zakon o obrazovanju, za koji Budimpešta tvrdi da ugrožava prava mađarske nacionalne manjine da studira na svom maternjem jeziku.

Broj etničkih Mađara u Ukrajini, od kojih većina živi u Zakarpatskoj oblasti, procenjuje se na oko 140.000 pre početka rata.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: