Podeli vest

Osnovne škole „Branislav Petrović” u selu Slatina kod Čačka i „Momčilo Nastasijević” u Gornjem Milanovcu, zabranile su od početka ove školske godine upotrebu mobilnih telefona i đacima i nastavnicima. Učenici mogu da drže u torbama isključene telefone i da ih koriste tek kada se nastava završi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Direktor škole Lazar Čikiriz kaže da je ovakva odluka, shodno školskom pravilniku, na snazi od početka školske godine.


Ukoliko neko od učenika prekrši zabranu, telefon mu se oduzima i donosi pedagogu ili direktoru, biće vraćen sutradan njegovim roditeljima, a učenik će biti kažnjen po odredbama školskog pravilnika.

“Na inicijativu roditelja i Saveta roditelja, a na osnovu preporuke Ministarstva prosvete da su sve škole autonomne po tom pitanju, mi već od 1. septembra primenjujemo pravilnik škole koji ima 14 članova, kojim se zabranjuje nošenje i upotrebu mobilnih telefona za vreme nastave. To znači da deca mogu da drže u torbama isključene telefone, a kada se nastava završi, mogu ih koristiti. To isto važi i za roditelje i nastavnike škole. Ne želimo da deci dajemo pogrešan primer”izjavio je Čikiriz za Prvu televiziju.

On je objasnio i kako dete treba da postupi u slučaju da hitno mora da stupi u kontakt sa roditeljima.

“U okviru škole deca se mogu obratiti stručnoj službi – pedagogu, sekretaru škole, čak i meni, ukoliko je neophodno obavestićemo roditelje o nekom događaju ili ako je detetu nešto potrebno”, objasnio je direltor škole.

Osnovna škola „Momčilo Nastasijević” u Gornjem Milanovcu, pored zabrane učenicima i nastavnicima, upotrebu mobilnih telefona dozvolila je nenastavnom osoblju, ali kada su u prostorijama koje oni koriste i kada ih ne vide učenici.

Unesko dao preporuku za zabranu

Pametni telefoni trebalo bi da budu zabranjeni u školama kako bi se rešili problemi u učionici, poboljšao proces učenja i kako bi se pomoglo u zaštiti dece od maltretiranja na Internetu, saopštio je Unesko.

U izveštaju agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kutluru navodi se da postoje dokazi da je prekomerna upotreba mobilnih telefona povezana sa lošijim učinkom školaraca, kao i da vreme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost dece, prenosi Gardijan.

Dodaje se da digitalna tehnologija u celini, uključujući veštačku inteligenciju (AI), uvek treba da bude podređena “viziji obrazovanja usmerenog ka čoveku”, te da nikada ne treba da zameni interakciju licem u lice.

Iz Uneska upozoravaju da je možda precenjen pozitivan uticaj “novih metoda učenja” i digitalne tehnologije na ishode i ekonomsku efikanost.

“Ne predstavljaju sve promene napredak. Samo zato što je nešto novo, ne mora da znači da bi odmah trebalo da bude i primenjeno svuda”, ističe se u izveštaju agencije Ujedinjenih nacija.

Šta će biti sa ostalim školama?

Odluku o tome da se mobilni telefoni zabrane donosi svaka škola pojedinačno. Neophodno je da neko pokrene takav zahtev, a to može biti direktor škole, kao u slučaju Gornjeg Milanovca ili savet roditelja, kao u slučaju škole u Čačku.

Iako se o zabranama puno govori u praksi retko u kojoj školi u Srbiji je ovakav zahtev pokrenut.

Nema podataka da je u bilo kojoj školi ovakav zahtev odbijen, a sigurno je da bi o zabrani trebalo raspravljati posebno imajući u vidu da istraživanja pokazuju da  zabrana korišćenja telefona u školi dovodi do povećanja učinka kod učenika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…