Podeli vest

Samo nekoliko dana pre nego što je Azerbejdžan prošlog meseca pokrenuo vojnu ofanzivu za preuzimanje otcepljene teritorije pod kontrolom etničkih Jermena, najviši zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i EU susreli su se sa ruskim kolegama na tajnim, hitno organizovanim razgovorima u Turskoj s ciljem da se razreši sukob oko Nagorno-Karabaha.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Gaiane Yenokian

Iako na kraju bez rezultata, ovaj sastanak održan van očiju javnosti, je neuobičajen kontakt između Moskve i Zapada zbog nekog velikog bezbednosnog problema s obzirom da je posle izbijanja rata u Ukrajini 2022. godine prekinuta redovna diplomatska komunikacija na relaciji Moskva-Zapad, prenosi Politiko.

Visoki diplomata, koji je upoznat sa sadržajem razgovora potvrdio je za američki portal da je sastanak održan 17. septembra u Istanbulu u okviru napora da se izvrši pritisak na Azerbejdžan da prekine svoju devetomesečnu blokadu Nagorno-Karabaha i dozvoli prolaz konvoja humanitarne pomoći iz Jermenije.

Prema rečima ovog diplomate sastanak je bio fokusiran na pitanje kako obezbediti da zalihe hrane i goriva stignu do oko 100.000 stanovnika Nagorno-Karabaha.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: