Podeli vest

Slika Paje Jovanovića “Odmor bašibozuka” prodata je danas na aukciji kod Sotebija u Londonu za 240,000 funti na čekić, što sa uračunatim troškovima aukcijske kuće iznosi više od 300,000 funti, potvrdila je Tanjugu Anđela Maletić kustos Galerije Arte.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

aukcija
Foto: pixabay

Taj iznos nastavlja da se uvećava kada uzmemo u obzir preuzimanje, transport i carinjenje slike u zemlju trajnog uvoza.

“S obzirom da govorimo o autoru koji je sredinom osamdesetih radio i stvarao u Londonu, dela Paje Jovanovića sa orijentalnom tematikom i tada i danas interesovala su mnogo veći broj kolekcionara. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li ćemo videti ovo remekdelo nastalo u drugoj polovini poslednje decenije XIX veka u zemlji iz koje potiče autor, ali verujem da bismo svi to voleli. Ovo je jedan od najreprezentativnijih dela ovog autora i njegovo mesto definitivno zavređuje muzejski ambijent i dostupnost šire javnosti” kazala je Maletić i dodala da “ukoliko se slika uveze u Srbiju, njena vrednost će dodatno biti uvećana na iznos preko 450,000 eura, što predstavlja jedno od najskuplje prodatih dela Paje Jovanovića.

Bašibozuk je bio pripadnik neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske armije.

Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Кurda, izbegavali su uređene borbe i bili poznati po zverstvima, pljački i odvođenju roblja.

Ovakva nedela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susednih naroda. Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ