Podeli vest

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je danas da se tokom večeri i noći očekuje intenziviranje padavina na teritoriji Bačke, Srema, Mačve i Podrinja i da je zbog toga u tom delu Srbije upaljen narandžasti i crveni meteo alarm.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kiša
Foto: Pixabay

Sovilj je za Tanjug rekao da ne treba očekivati formiranje superćelijskih oluja, poput onih iz jula meseca, kada smo imali olujne i orkanske vetrove.

“Pratimo veoma jak oblačni sistem koji nam se polako približava sa Zapada Balkana. Na prednjem delu tog oblačnog sistema već je bilo kratkotrajnih pljuskova i grmljavina na severozapadu zemlje. Tu treba računati već na pojavu količine padavina od reko 40 litara po kvadratnom metru za 12 časova”, rekao je Sovilj za Tanjug.

On je dodao je da će se u drugom delu noći i sutrašnjeg dana oblačni sistem pomerati ka istoku i jugoistoku zemlje, gde se najintenzivnije padavine očekuju sutra popodne i uveče.

“Treba napomenuti da će padavine biti neravnopravno raspoređene. Mi smo upozorili na prosečnu količinu od 70-80 litara po m2, a lokalno može pasti i 100 litara po m2 u ovoj epizodi”, upozorio je Sovilj.

Sovilj je naglasio da je Bačka najugroženija što se tiče količine padavina tokom današnjeg dana s obzirom da oblačni sistem dolazi sa zapada i da će prvo proći kroz taj kraj.

“Bačka će u toku sutrašnjeg dana imati znatno manju količinu padavina kada se ovaj jak oblačni sistem bude izmestio ka drugim krajevima naše zemlje”, navodi Sovilj.

Sovilj je objasnio da je ovo malo drugačiji tip oblačnog sistema gde je najdominantniji rizik od obilne kiša i padavina.

“Međutim, lokalno će biti pojave jakog ili olujnog vetra uz pojavu grada, a i to stoji u upozorenju RHMZ-a”, rekao je on.

Sovilj je istakao da će tokom sutrašnjeg dana biti više padavina posle podne i uveče, naročito u istočnoj, centralnoj i južnoj Srbiji.

“Tada će oblačnost na zapadu i na severozapadu zemlje oslabiti. Međutim, oblačnost će se održavati i u toku noći između nedelje i ponedeljka, da bi konačni prestanak padavine usledio tek u ponedeljak ujutru i pre podne”, naglasio je Sovilj.

Sovilj je dodao da ne treba očekivati probleme sa izlivanjima na velikim rekama, ali da padavine od 70-80 litara po kvadratnom metru mogu biti problematične za bujične vodotokove, a kako je rekao, zbog toga su sve službe u pripravnosti.

Kada su u pitanju visoke temperature, Sovilj navodi da će u narednom periodu one biti niže.

“Sada će nastupiti malo ozbiljniji pad temperature, ali kratkotrajan. Nakon ponedeljka uslediće duži i stabilniji period, ali će dnevne temperature biti prijatnije i uglavnom će se kretati od 24-28 stepeni. To je u svakom slučaju manje nego prethodnih dana, ali i dalje su to vrednosti koje su iznad proseka za kraj septembra i početak oktobra meseca”, rekao je Sovilj.

On je istakao da je, do današnjeg dana, ovo najtopliji septembar od kada se vrše merenja sa prosečnom temperaturom od 29,5 stepeni.

“To je za čak za pet stepeni više u odnosu na prosek za poslednjih trideset godina. Međutim, s obzirom da u poslednjoj sedmici očekujemo malo prijatnije temperature, maksimalnih vrednosti između 25-27 stepeni, možemo reći da će ovaj septembar ipak biti na drugom mestu, a da će prvo mesto zadržati septembar iz 1918. godine”, zaključio je Sovilj.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.