Podeli vest

Ukupno 37 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unelo je čak 12.653 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu!

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kompjuter
Foto: Pixabay

Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) dovela je Vikipediju na srpskom na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka na Vikipediji.

Ukupno 37 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unelo je čak 12.653 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu!

Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine od 2016. godine, u susret danu Vikipedije, kako bi se povećala pouzdanost i proverljivost članaka koji se na njoj nalaze.

Vikipedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama i zbog toga su ove kampanje posebno značajne.

Ovom kampanjom članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće slobodne elektronske enciklopedije, Vikipedije.

Već treću godinu zaredom sa ubedljivo najviše unetih referenci prvo mesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku i nastavila niz uspešnog učešća u kampanji.

Iza Vikipedije na srpskom, slede Viipedija na poljskom sa unetih 4.227 referenci i francuskom sa 1.871 unetih referenci.

Najbolji urednik kampanje je srpska učesnica Nikolina Šepić sa preko 6600 unetih referenci.

Ovim je naš uspeh još značajniji, jer smo se, kao manja viki zajednica, plasirali na prvo mesto u svetu.

I tokom 2022. i 2021. godine smo osvojili prva mesta u ovoj globalnoj kampanji.

U poslednjih šest godina od kada Vikimedija Srbije učestvuje u kampanji, ukupno je dodato preko 46 hiljada referenci u članke, čime se prikazuje značaj ove kampanje za pouzdanost Vikipedije.

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” i Vikimedijinom zajednicom Republike Srpske učestvovala u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca).

Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara 2023. godine, a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci.

Tokom kampanje su održane i dve radionice za bibliotekare, prva u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”, druga u Biblioteci grada Beograda.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Udruženje je uključeno u međunarodni Vikimedijin pokret i priznato kao lokalni ogranak na teritoriji Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: