Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Vasilija Ostroškog koji se zbog isceliteljskih moći njegovih moštiju i svetih molitvi naziva i Čudotvorcem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:S.M.

Prema predanju, sveti Vasilije Ostroški rođen je 28. decembra 1610. godine ,u Mrkonjci u Republici Srpskoj. Njegovo puno ime je Stojan Stojanović.

Odrastao je u pobožnoj porodici i čitav njegov život bio je duboko povezan sa verom.

Prema predanju, u strahu od danka u krvi, roditelji suga dvanaestoj godini poslali u manastir Zavalu u kome je tada iguman bio njegov stric, Serafim.

Kada je odrastao otišao je u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice i tu se zamonašio.

Put ga je dalje vodio u manastir Tvrdoš koji su Turci zapalili pa je svoje mesto našao na Ostrogu je preminuo 1671. godine,.

Njegove čudotvorne i celebne mošti i njegov grob čuvaju se do današnjeg dana u ovom manastiru.

U njihovu moć iscelenja i utehe veruju podjednako i hrišćani i muslimani.

U Crkvi Svetog cara Konstantina i Jelene na Voždovcu čuva se i danas njegov sveti omofor.

Jedno od mnogih čuda kome su svedočili vernici je i udar granate iznad manastira.

U februaru 1942. godine, za vreme bombardovanja manastira Ostrog, jedna granata iz nemačkog brdskog topa udarila je u kameni zid iznad Gornjeg manastira, razbila vrata na crkvici Časnog Krsta, ali nije eksplodirala. Granata se od pada razbila na dvoje.

Molitva Vasiliju Ostrškom

Sveti Vasilije, veliki ugodniče Božiji, pomozi svima, pa i meni. Veliki branitelju vere pravoslavne, odbrani i nas koji tvoju svetu veru držimo, i s nadom tebi pristupamo. Veliki arhijereju Božiji, pomoli se Bogu Svedržitelju za sve ljude tvoje, pa na posletku i za mene nedostojnog i poslednjeg. Tvrdoški viteže i Ostroški podvižniče, spasavaj nas od beda vidovnih i nevidovnih. Zapalila te je srpska zemlja kao večnu sveću pred prestolom Boga živoga, pa nam sada osvetli puteve i razagnaj tugu. Molitvama i suzama zagrevao si hladnu pešteru Ostrošku, pa zagrevaj sada Božjim duhom i srca naša da se spasemo i proslavimo Boga svevišnjega i tebe sveca Božijega. Sa svih strana sveta priticali su ćivotu tvome bolni i nevoljni, i ti si im pomagao: demone odgonio, veze đavolje raskidao, i zdravlje duševno i telesno ljudima darivao. Tako i sada pomozi, krštenim i nekrštenim, kao i uvek, svima, pa i meni. Izmiritelj si bio zavađene braće, izmiri i sada sve zavađene, zbratimi razbraćene, oveseli tužne, ukroti samovoljne, isceli bolne. Sveti Vasilije Čudotvorče i oče naš duhovni u Hristu Isusu Gospodu našem. Amin!


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: