Podeli vest

Najnovija istraživanja pokazaju ono što odavno znamo- piti pivo svaki dan nije dobra ideja. Pivski stomak je najmanji problem.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pexels

Zašto biste trebali smanjiti potrošnju alkohola

Teško da je neko alkoholno piće toliko važno širom sveta kao pivo. Uživamo za ručkom, na kraju dana ili jednostavno dok idemo u šetnju. Zato nije ni čudo što se niko više ne čudi kada neko svaki dan popije pivo . Međutim, greši svako ko misli da je „pivski stomak“ jedina posledica.

Koliko alkohola dnevno je normalno?

Ne postoji – i to je naučno dokazano – nijedna količina alkohola, ma koliko mala, a da je bezopasna . Svetska zdravstvena organizacija i razne studije odavno su pokazale koliko štetno može biti konzumiranje alkohola . To se odnosi i na naviku da se pije pivo svaki dan.

Ipak, postoje količine koje ne mogu da izazovu veće posledice,

Nemački centar za probleme zavisnosti stoga preporučuje ograničavanje dnevne potrošnje na određene količine. Niskorizično pijenje stoga uključuje sledeće smernice za žene i muškarce. Ako se toga držite, ne bi trebalo da imate veće problema koji kasnije navodimo

Ovo je maksimalna količina alkohola koju treba da konzumirate:

  • Ne pijte alkohol najmanje dva dana u nedelji.
  • Žene : Ne više od 12 grama alkohola dnevno ili oko 60 grama alkohola nedeljno sa dva dana bez alkohola. Treba napomenuti da standardna flaša ili limenka piva (330 ml) sa 5% alkohola sadrži oko 16,5 grama alkohola.
  • Muškarci : Ne više od 24 grama alkohola dnevno ili oko 120 grama alkohola nedeljno sa dva dana bez alkohola.


Koliko je štetno pivo svaki dan?

Ali ne znaju svi kakve tačne zdravstvene posledice može imati svakodnevno ispijanje piva. Neki od njih zvuče krajnje neprijatno i nepoželjno.

Oštećenje bubrega

Pivo vrši pritisak na bubrege na nekoliko načina. S jedne strane, oni moraju da “isteraju” alkohol koji unosite iz vaše krvi. Dakle, ako pijete pivo svaki dan, vaši bubrezi su posebno ugroženi. Takođe postoji rizik od povećanja visokog krvnog pritiska usled redovnog konzumiranja alkohola. Prema Nacionalnoj fondaciji za bubrege, ovo može izazvati bolest bubrega.

S druge strane, pivo je diuretik, koji drugačije opterećuje vaše bubrege. Takođe ima efekat dehidracije i izbacuje važne elektrolite iz vašeg tela. Rezultat mogu biti grčevi mišića, umor i osećaj slabosti.

Mogući uticaji na zdravlje mozga

Istraživanja su još uvek nejasna o stvarnom uticaju piva i alkohola na vaš mozak. Postoje studije koje pokazuju da je veća verovatnoća da će konzumacija žestokog alkohola dovesti do kognitivnog opadanja, pa čak i do Alchajmerove bolesti nego konzumiranje piva ili vina.

Druga studija ukazuje u drugom pravcu i pokazuje da samo pola piva dnevno može smanjiti vašu moždanu masu. „Postaje gore što više pijete“, kaže koautor Remi Davijet ( preko IFL Science).

S druge strane, prema istraživanju iz 2019. pivo sa visokim sadržajem hmelja takođe može pomoći u smanjenju zapaljenja u centralnom nervnom sistemu (neuroinflamacija). Studija iz 2017, međutim, došla je do drugačijih rezultata . Barem se ne može naći zaštitni efekat na percepciju ako pijete manje nego redovno.

Povećanje težine

Bar većina ljudi zna jednu posljedicu: svakodnevno pijenje piva može vučiniti da budete deblji. Malo pivo (0,33 litra) vam daje u proseku oko 150 kalorija (kcal). Dakle, ako držite nisku količinu dnevno, ne morate da brinete. Više od jednog brzo povećava vaš dnevni broj kalorija. Ovo može dovesti do povećanja vaše težine u roku od mesec dana.

Foto: Canva

Najgore je, međutim, da čak i umerena konzumacija alkohola može da stimuliše vaš apetit, prema studiji iz 2017 . Može da vas zasiti kraće vreme nakon obroka. Takođe ima sposobnost da stimuliše vaš centar za hranu u mozgu.

Prava količina piva: Odavde telo oglašava alarm

Da ne bi prekoračili gore navedene grame alkohola dnevno, žene i muškarci bi trebalo da popiju najviše dve male čaše piva (500 mililitara) sa pet zapreminskih odsto alkohola. Generalno, stručnjaci savetuju da ne pijete više od 500 mililitara piva dnevno.

Ako se ne držite ovoga, morate očekivati sledeće alarmne signale iz svog tela. Oni mogu početi već od 0,1 promila . Poređenja radi: Prema kalkulatoru alkohola , 35-godišnji muškarac visok 1,80 metara i težak 80 kilograma već nakon jednog piva (0,5 litara) dostiže 0,33 alkohola:

Šta se dešava kada u telu imate samo 0,1 do 0,2 promila alkohola?

  • Sposobnost mozga da percipira i razmišlja se smanjuje
  • Brzina reakcije se usporava
  • Pojavljuje se umor

Sa 2 do 3 promila nastupa apsolutno pijanstvo, a više od toga može dovesti do gubitka svesti i stanja opasnih po život.

Moguće pozitivne posledice svakodnevnog piva

Dobre vesti: Prema drugoj studiji od 15. juna 2022., kaže se da pivo ima pozitivan efekat na vašu crevnu floru. Istraživanje, objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistri, sprovedeno je tokom četiri nedelje na 19 zdravih muškaraca. Bili su podeljeni u dve grupe i morali su da piju po jedno pivo (325 mililitara) svakog dana.

Studija sugeriše da bi umerena konzumacija mogla povećati raznolikost crevnih bakterija, a time i zdravlje creva. To su pokazali i testirani uzorci krvi i stolice prikupljeni pre i posle eksperimenta, kao i analiza bakterija u crevima.

Komponente piva koje omogućavaju njegovu fermentaciju mogle bi da igraju ulogu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: