Podeli vest

Ambasador Rusije u Srbiji: Srbija ide svojim putem u odnosima sa Rusijom i po pitanju cena gasa u narednom periodu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Shuterstock

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da Srbija nije podržala sankcije Zapada toj zemlji i da joj to omogućava da ide svojim putem u odnosima sa Rusijom i po pitanju cena gasa u narednom periodu.

Harčenko je rekao da Srbija i Rusija imaju dobre bilateralne odnose i da će u tom kontekstu i novi sporazum o isporuci gasa Srbiji biti stvar dogovora dvojica predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Gostujući na TV Prva na pitanja novinara da li Srbija može da očekuje najpovoljnije cene gasa od Rusije i u ovoj situaciji kada su cene na berzama drastično povećane, s obzirom da ugovor o kupovini gasa po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara ističe 1. juna, Harčenko je rekao:

“Rusija nema nikakvih pitanja i sumnji prema Srbiji u našim odnosima, bilo za cenu gasa ili realizaciju projekata – sve će ići. Srbija nije podržala sankcije, što joj daje mogućnost da ide svojim putem”.

Harčenko je napomenuo da ne može više da govori o cenama, kao i da je novi ugovor za isporuke gasa Srbije stvar kompanija Gasprom i Srbijagas.

“Što se tiče gasa, ako naš predsednik kaže da je rešeno onda je rešeno”, istakao je Harčenko i dodao da će se i za naredni ugovor poštovati principijelan stav do kojeg su došli u novembru 2021. u Sočiju predsednici Vučić i Putin.

Kako je rekao Harčenko, postoji čvrst principijelan stav koji je bio u Sočiju, još pre ovih događaja.

Napomenuo je da će zbog aktuelnih događaja u Ukrajini svakako biti teška sitaucija u Evropi i šire kada je reč o cenama energenata.

Zbog sankcija koje nismo mi uveli, dodao je ambasadaor Ruske Federacije.

Na pitanje da li će, ipak, biti dovoljno energenata za Srbiju, Harčenko je rekao da hoće i ponovio da postoji pricipijelan stav u odnosima dve zemlje koji su izrazili predsednici Vučić i Putin u Sočiju.

Harčenko je istakao da će Rusija preživeti sankcije i dodao da se Zapad još jednom pokazuje da ne razume šta je Rusija.

“Rusija sve ima. I bila je pripremljena i sada uvela dodatne mere. Rusija je spremna još od ne znam kog veka”, naglasio je ambasador Harčenko.

Dodao je da pojedine sankcije uvedene S S S R-u još nisu ukinute, kao ni one iz 2014. godine.

Harčenko kaže da su određene sankcije postojale još i u vremenu kada je Rusija bila imperija, pošto su i tada postojale zabrane i pretnje od strane zapadnih partnera.

“Uvek smo pod sankcijama i spremni smo da živimo sa tim”, zaključio je Harčenko.