Podeli vest

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas, povodom izmena poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom, da se od Beograda i Prištine očekuje da sprovedu Sporazum o normalizaciji odnosa i sve ostale obaveze koje preostaju iz dijaloga jer je to, kako je naglasio, ključno za njihov put ka EU.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ek
Foto: Shutterstock

“Obe strane su prihvatile da će njihove odgovarajuće obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji postati sastavni deo njihovih puteva ka evropskim integracijama. Aneks o implementaciji zaključen u martu 2023. godine u Ohridu takođe odražava ovu posvećenost strana”, naveo je Stano za Tanjug.

On je pozdravio odluku šefova diplomatija EU da usvoje izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, prema kojima Srbija treba u potpunosti da primenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, u skladu sa implementacionim aneksom, dogovorenim 18. marta 2023. godine.

“Pozdravljamo današnje usvajanje od strane Saveta ažuriranih privremenih merila, uključujući i Sporazum u Poglavlju 35 pristupnih pregovora Srbije”, rekao je Stano.

Stano je dodao da će, u skladu sa tim, biti ažuriran dnevni red sledećeg sastanka Specijalne grupe za normalizaciju za Kosovo.

“Očekujemo da obe strane primene Sporazum i sve ostale obaveze u okviru dijaloga koje su na čekanju, jer je to ključno za njihove evropske puteve”, poručio je Stano.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su ranije danas izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze Srbije koje proizlaze iz sporazuma koji su sa Prištinom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.

Nakon što je Savet ministara EU odobrio ovaj tekst, on će biti zvanično upućen Beogradu kao tekst pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35.

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) u februaru su predali predlog kojim bi obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i aneks njegove primene, usaglašen u Ohridu, formalno postale sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: