Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da mera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG: TANJUG VIDEO

Predsednik Srbije je to izjavio u Njujorku tokom svog izlaganja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izveštaj.

“Izveštaj o radu UNMIK-a koji je danas pred nama razmatra se mesec i po dana od kada je SB UN 8. februara održalo posebnu sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji. Da podsetim, ova hitna sednica održana je po podnesku Republike Srbije”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija Savetu bezbednosti predstavila sve radnje kojima su te institucije sprovodile dobro planirane, rasprostranjene i sistematske napade uznemiravanja srpskih civila, uključujući kontinuirano pravno nasilje, fizičko nasilje.

“Hitna sednica Saveta bezbednosti održana je 8. februara zahvaljujući tome što su svi članovi Saveta bezbednosti ocenili da su naši argumenti u podnetoj žalbi zasnovani na činjenicama i u skladu sa tim su odobrili naš zahtev. Posebno ističem da su većinu koja je prihvatila našu argumentaciju ovde činile zemlje koje ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, na način predviđen odredbama pravno obavezujuće Rezolucije SB UN 1244”, rekao je Vučić.

Dodao je da je važno što je baš takva struktura članica SB UN uvažila argumente Srbije i na sednici uzele u obzir, kako je rekao, etnički motivisano, namerno stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba, kao i kampanju dobro planiranog, rasprostranjenog i sistematskog maltretiranja srpskih civila i njihov progon od strane privremenih prištinskih institucija.

“Poseban akcenat stavljen je na akutnu meru ukidanja gotovinskog prometa u dinarima, pri čemu je prištinski režim dramatično i dodatno otežavao svakodnevni život Srba i drugih nealbanaca s obzirom na to da su primanja pretežno primali u dinarima. Razgovaralo se u kontekstu uskraćivanja pristupa čak i osnovnim socijalnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da mera ukidanja upotrebe dinara predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.

“Ukoliko se sećate, Aljbin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima davao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno. Niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period i sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah. Zbog toga Srbi na Kosovu i Metohiji su i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dečji dodatak i sva druga primanja”, rekao je Vučić.

On je dodao da je zbog toga rad škola, obdaništa, medicinskih, socijalnih i drugih institucija praktično onemogućen.

“Zaposleni u tim institucijama koje još uvek rade, suočavaju se svakodnevno sa strahom od neosnovanog hapšenja koje Kurtijev režim masovno sprovodi pod lažnim optužbama. Ova situacija u velikoj meri utiče na decu u obdaništima, penzionere, samohrane majke i teško obolele ljude u ruralnim sredinama, ali naravno i na sve druge”, rekao je Vučić.

Ispunili teške obaveze iz briselskog sporazuma,ni posle 11god zso nije na vidiku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu Misije UN na KiM, da je Srbija ispunila sve teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da ni posle 11 godina formiranje Zajednice srpskih opština nije ni na vidiku.

“Dozvolite mi pre nego što pređem na izveštaj o kome danas govorimo, da vas podsetim da je 19. aprila bilo tačno 11 godina od kada je u Briselu usvojen najvažniji sporazum između Beograda i Prištine na putu ka normalizaciji odnosa. Jedan od potpisnika bila je i Evropska unija i 11 godina kasnije iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz pomenutog sporazuma, ZSO i njeno formiranje nisu ni na vidiku”, rekao je Vučić u svom obraćanju, nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izveštaj.

Kako je rekao, 11 godina slučajne ili namerne nesposobnosti Evropske unije da kao garant tog sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke.

“Naravno, to je rezultiralo onim što danas možemo da nazovemo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiji”, istakao je Vučić.

Predsednik je zahvalio generalnom sekretaru UN Guterešu na posvećenosti da ispuni mandat UNMIK-a kao što je naglašeno i istaknuto u Rezoluciji 1244.

“I stoga dok ovaj izveštaj možda u potpunosti ne obuhvata ozbiljnost situacije na terenu, on činjenično dokumentuje skoro sve značajne događaje tokom perioda izveštavanja i ovo je veoma važno za države članice”, rekao je Vučić.

Istakao je da će, da bi se steklo obuhvatnije razumevanje tog izveštaja, ukazati na određene kritične tačke koje bi mogli da razmotre.

Zijade da preduzme hitne mere zbog progona Srba – potrebno više UNMIK-a na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu Misije UN na KiM, da je neophodno da specijalna predstavnica UNMIK-a Karoline Zijade primeni svoja ovlašćenja i nadgleda privremene institucije samouprave Prištine, preduzme hitne akcije, u saradnji sa Kforom, kao i da bude više, a ne manje UNMIK-a na KiM.

“Ali takođe da preduzme hitne akcije u saradnji sa Kforom usmerene ka garantovanju bezbednosti i ljudskih prava svim stanovnicima KiM”, naglasio je Vučić.

Poručio je da su nam na KiM hitno potrebna rešenja koja znače više UNMIK-a, a ne manje.

On je prethodno ukazao da su Srbi bili izloženi otvorenom progonu godinama, a Priština odbila da ispuni i dalje svoje najvažnije obaveze iz dijaloga.

“Ta obaveza se odnosi na potrebu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, što je ugovoreno sporazumima iz 2013. i 2015. kao mehanizmom zaštite pojedinačnih i kolektivnih prava Srba u Pokrajini, kao osnove kompletnog procesa normalizacije i svih drugih postignutih sporazuma”, rekao je Vučić.

Istakao je da je insistiranje Beograda na ZSO bez ikakvog dovođenja u pitanje statusa Kosova i Metohije, pošto se radi o institucionalnom rešenju koje bi predvidelo i onemogućilo progon Srba koji se sprovodi u poslednjim godinama.

“ZSO je osmišljena da omogući bezbedan život na terenu, ekonomski razvoj i zaštitu elementarnih političkih prava Srba. Da je ZSO bila uspostavljena u proteklih 11 godina, uveren sam da bismo imali povoljne uslove za pravi dijalog i istorijsko pomirenje između zajednica. Međutim, ovo je upravo ono što oni koji su vlasti u Prištini, ne žele. Razlog je taj da su vođeni primitivnom etničkom mržnjom prema Srbima, koju koriste za raspirivanje međunarodnih tenzija kao izgovor. Slično je da je to izgovor za finalizovanje progona i etničkog čišćenja Srba”, rekao je Vučić.

Zato je, dodaje, jedini razlog zašto su protiv formiranja ZSO u skladu sa sporazumima 2013. i 2015. nadajući se da će postepenim ukidanjem prava i stvaranjem nepodnošljivih uslova za život i opstanak srpskog naroda, oni otići i napustiti Kosovo i Metohiju, pri čemu bi ideja ZSO bila besmislena.

Eventualni prijem tzv. Kosova u SE biće nagrada za sprovođenje progona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da će ukoliko tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope (SE), instituciju čiji je smisao i cilj promovisanje vladavine prava i sloboda, za režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija to biti nagrada za sprovođenje progona nad srpskim narodom na KiM i stvaranje sistema aparthejda u srcu Evrope.

Predsednik Srbije je to izjavio u Njujorku tokom svog izlaganja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izveštaj.

“Iako je današnja sednica posvećena konkretnom šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, moram da vas upozorim ne samo na opasnost koja proističe iz revitalizacije politike mržnje koju sprovodi Priština, već i na opasnost koju pred međunarodni pravni poredak nosi preporuka tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope (SE)”, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je izjašnjavanje o članstvu tzv. Kosova u SE, koje je nazvao “finalom izrugivanja međunarodnog prava”, planirano za sredinu maja.

“Zato se lako možemo naći u situaciji da šovinistički režim koji sprovodi progon nad čitavim narodom bude nagrađen za svoje postupke i to upravo od organizacije čiji je smisao i proklamovani cilj promovisanje i zaštita vladavine prava i zaštita ljudskih prava i sloboda”, rekao je Vučić.

Predsednik je tokom svog govora podsetio na neke od nekažnjenih zločina počinjenih na KiM, a za koje je rekao da su se dogodili u prisustvu i pred očima međunarodnih snaga UN.

“U julu 1999. albanski teroristi su masakrirali 14 srpskih poljoprivrednika iz sela Staro Gracko ​​kod Lipljana. U februaru 2001. godine dignut je u vazduh autobus koji je prevozio Srbe raseljene sa Kosova i Metohije da obiđu grobove svojih najmilijih”, rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio sa govornice SB UN da je u tom napadu poginulo 12 Srba, a da ih je 43 ranjeno.

“Albanski teroristi u Goraždevcu su 2003. godine pucali na srpsku decu koja su se kupala u Visokim Dečanima i tada je ubijeno dvoje dece, a nekoliko ih je teško ranjeno. Vrhunac zla bio je pogrom nad srpskim narodom u martu 2004. godine, kada je ubijeno 16 Srba. Stotine je povređeno, oko 4.000 proterano”, naveo je Vučić.

Dodao je da je tokom pogroma šest gradova i devet sela etnički očišćeno od Srba, a da je uništeno ili teško oštećeno više od 800 objekata, uključujući 35 pravoslavnih crkava i manastira.

“Bilans tog navodnog dvadesetpetogodišnjeg mira je proterivanje skoro četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca. Oni, izgleda, nemaju pravo na održiv povratak, jer su kreatori prividnog mira ocenili da je lakše integrisati te ljude u sredine u kojima se nalaze protiv svoje volje, nego stvoriti funkcionalno multietničko društvo na Kosovu. Ako ovo prevedemo na svakodnevni jezik, očigledno je da je albanskom ekstremizmu sve tolerisano u proteklih 25 godina i to na način da ideolozi i izvršioci politike zla i progona Srba ne budu izolovani i kažnjeni, već nagrađeni”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da za te zločine nije niko priveden pravdi i da je na 20. godišnjicu martovskog pogroma režim u Prištini ponovo ponudio istu neistinitu priču o utapanju tri dečaka koja je pokrenula talas nasilja, ubistava, pljački i proterivanja.

Mi nismo mogli da dovedemo Maricu Mirić koja je silovana i zaklana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Ocenio Je Danas Da Je Izlaganje Predsednice Tzv. Kosova Vljose Osmani U Sb Un Ličilo Na Politički Teatar I Upitao Da Li Neko Stvarno Veruje Da Srpkinje Nisu Bile Silovane Tokom Sukoba Na Kim.

“Doveli Ste Ljude Kojima Nije Ovde Mesto”, Naglasio Je Vučić I Pokazao Sliku Marice Mirić Iz Belog Polja Kod Peći, Koja Ne Samo Da Je Silovana Nekoliko Puta, Već Je I Zaklana.

Nisam Mogao Da Je Dovedem, Rekao Je Vučić Reagujući Na To Što Je Osmani Na Sednicu Dovela Četiri Žene Koje Su, Kako Je Tvrdila, Bile Silovane Ili Su Preživele Teške Zločine.

“Molim Vas, Sledeći Put Barem Nas Obavestite Kao Jednog Od Osnivača Ujedinjenih Nacija, Da Će Neki Građani, Neki Državljani Koji Će Biti Prisutni Na Ovoj Sednici, Dovesti Više Ljudi, Kako Bi Krivicu Svaljivali Na Drugu Stranu Zato Što Smo Ovde Da Razgovaramo O Izveštaju I O Mogućim Posledicama Političkih Aktivnosti I Svega Drugog”, Naglasio Je Vučić Na Sednici Sb Un U Replici Osmani.

   "što Nas Niste Obavestili Ko Će Biti Član Svake Delegacije I Da Li Stvarno Verujete Da Nije Bilo Silovanih Srpkinja U Tom Periodu", Pitao Je Predsednik I Dodao Da Je Sve Izgeldalo Kao Neka Vrsta Političkog Teatra I Kao Neka Nameštaljka Za Srpsku Delegaciju. 

“Kao Da Je Neki Sudski Proces – Suđenje Šta Se Desilo Pre 25 Godina, Nijedna Reč O Izveštaju U Poslednjih Šest Meseci”, Rekao Je Vučić I Naglasio Da Je Bio Potpuno Fokusiran Na Izveštaj Unmik-a I Karoline Zijade.

Predsednik Je Demantovao Tvrdnje Osmani Da Je Srbija Pre Nekiliko Dana Nedaleko Od Kosova Prikazala Iranske Dronove.

Tim Povovdom Rekao Je Da Mora Da Postavi Pitanje – “Da Li Je Ikada Iko Video Da Srbija Ima Iranske Dronove” I Naglasio Da Je Važno Da Svi Čuju Istinu.

“Da Li Ste Čuli Da Je Srbija Prikazala Neke Iranske Dronove U Srbiji, Ja Nikada Nisam Video Nikakav Iranski Dron, Niko U Srbiji Nikada Nije Video Iranski Dron, To Se Nije Desilo”, Rekao Je Vučić.

Zahtevamo puštanje svih političkih zatvorenika koje drži Priština

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija zahteva momentalno puštanje svih političkih zatvorenika koje drži prištinski režim.

“Ne može biti pomirenja bez oslobađanja svih političkih zatvorenika”, izjavio je Vučić u obrachanjju na sednici Saveta Bezbednosti UN, na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj Unmika o Kosovu i Metohiji.

Podsetio je da je Srbija ranije donosila zakone o amnestiji, prema kojimja je na hiljade terorista OVK oslobođeno, uključujući i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.

Vučić je istakao da Priština sprovodi arbitrarna hapšenja kao i druge vrste fizičkog institucionalnog nasilja.

Podsetio je na je poslednje takvo hapšenje Srećka Sofronijevića, Srbina koji je 2021. godine jedva preživeo ranjavanje od strane prištinskih snaga.

“Sofronijević je jedva preživeo pucnjavu, za koju niko od pripadnika specijalnih snaga Prištine nije odgovarao, a kamoli da je bio kažnjen. Umesto toga, Sofronijević je bio uhapšen pre nekoliko dana i prebačen u pritvor pod optužbom kršenja tzv. ustavnog poretka lažne države tzv. Kosova. On je čovek koji nikada nije imao nikakvih prekršaja, nikakvo delo i koji je sve vreme prištinskog terora proveo u svom rodnom gradu, u svojoj kući”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija dobija izveštaje o daljem fizičkom zlostavljanju Srećka Sofronijevića i istakao kako je ministar u Kurtijevoj vladi Ljiburn Aliju izjvio kako je tzv. država Kosovo privremeni projekat i da tzv. kosovska nacija ne može biti stvorena.

“Tako da je nevini i upucani Sofronijević u zatvoru zbog navodnog kršenja nekog ustavnog poretka, a Aljiju je dalje slobodan i na nekoj visokoj poziciji u Prištini”, rekao je Vučić.

Ističe da su prijatelji Prištine jedini koji veruju u ovakvu vladavinu prava.

Govoreći o vladavini prava, Vučić je istakao da najveći protivnik tzv. Ustava Kosova nije Beograd već Kurti, jer on i njegovi saradnici odbijaju da primene odredbe Briselskog sporazuma koji je ratifikovan dvotrećinskom većinom u tzv. kosovskom parlamentu.

Podsetio je da je Priština organizovala u većinski srpskim opštinama izbore koje su Srbiji bojkotovali zbog kršenja njihovih prava i zbog ugrožavanja njihove bezbednosti, te je naglasio da je samo 0,029 odsto Srba glasalo na tim izborima.

“Nove albanske opštinske vlasti su bile potvrđene i imenovane uz potpuno odsutstvo bilo kakvog legitimiteta. Onda su došli u sedlišta tih srpskih opština kao pravi okupatori, koji su bili praćeni teško naroženim kosovskim specijalcima. Ono što je sledilo jeste brutalni teror protiv Srba”, naveo je Vučić.

Uprkos deklarativnim međunarodnim pozivima da se okonča ova situacija, dodaje Vučić, Priština i dalje nastavlja sa okupacijom na severu, posle lažnih objašnjenja da će da pozove te zvaničnike da traže peticiju od Srba za smenu organa, kako bi organizovao referendum za njihov opoziv.

“Da bi taj referendum bio uspešan, potrebna je izlaznost od preko 50 odsto registrovanih glasača, a Srbi su inicijalno pristali da organizuju potpisivanje i okupili više od potrebnih 20 odsto za opoziv. Kako bi se sprečilo opozivanje, Priština je iznenada povećala broj registrovanih glasača. Zato sada ima 46.249 glasača na spiskovima u one četiri opštine, što je 5,7 odsto više nego 2021”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je tako 2498 novih glasača dodato, a broj albanskih glasača je bio veštački povećan za 12,42 odsto.

“Ako se tome doda onemogućavanje glasanja poštom za proterana lica, a takođe i kampanja zastrašivanja i ucena usmerena protiv Srba, da ne učestvuju na takvom referendumu, očigledno je da Priština namerava da finalizuje progon Srba uz podršku ilegalnih opštinskih vlasti. I zbog toga nedavna odluka koju su Srbi doneli da bojkotuju taj referendum je prilično razumljiva i jedina moguća, zato što su onemogućeni da ostvare određeni cenzus od 50 odsto”, zaključio je Vučić.

Verujem da će EU uspeti da nametne dogovoreno još 2013. god.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da veruje da će se nastaviti proces dijaloga sa Prištinom i da će EU uspeti da namete nešto što su nam garantovali 11 godina, a što su sve tri strane potpisale, a to je sporazum iz 2013. godine i najvažniji preduslov – formiranje ZSO.

On je na prijemu delegacije Srbije pri UN rekao da se nada da će to ostati preduslov za članstvo Prištine u Savetu Evrope.

Kako je naglasio, Srbija je kao osnivač Ujedinjenih nacija bila posvećena Povelji UN i da veruje da su to glavni principi sveta sutrašnjice.

“Kada neko kaže da nam treba manje UN, mi kažemo da nam treba veća uloga UN, jer je to jedini način da povratimo stabilnost i mir u svetu. Ko god prekrši međunarodni poredak mi to kažemo i ko god je žrtva mi smo na njegovoj strani”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da je Srbija na evropskom putu i da veruje da je u prethodnom periodu ostvarila dobre rezultate u pogledu stope rasta i životnog standarda.

“Zahvaljujući vašim glasovima, pobedili smo za Expo2027 i pozivam vas sve u Beograd i da učestvujete na izložbi posvećenoj mladosti i sportu. Verujemo da takav duh, zajedno sa novim idejama i energijom mladosti, može da donese dobre rezultate”, zaključio je on.

Na KiM etničko čišćenje sprovode oni koji tvrde da im je demokratija cilj

Predsednik Aleksandar Vučić upozorio je danas na Sednici Saveta bezbednosti UN da na KiM sprovode etničko čišćenje oni koji tvrde da je demoktratija njihov jedini cilj i da je do pre dve godine bilo više od 7,5 odsto Srba na KiM, dok sada Vjosa Osmani sama kaže da ih ima između tri i četiri odsto.

“To je veliko priznanje njihovo i dostignuće njihove sjajne politike zato što je bilo čak i pre dve godine više od 7,5 odsto Srba koji žive na Kosovu”, rekao je Vučić na kraju sednice.

On je istakao da i ti podaci govore o sprovođenu etničkog čišćenja na KiM.

“Srbija će da uradi svoj posao čak i po slučaju i po pitanju slučaja Banjska. Ali nikada nećemo čuti ništa o proterivanju Srba sa celokupne teritorije Kosova. I ja se prilično bojim da ćete sledećeg puta čuti neke još iskreni reči od gospođe Osmani, zato što je govorila da ima tri do četiri odsto Srba koji žive na Kosovu.

I to je veliko priznanje i dostignuće njihove sjajne politike, zato što je bilo čak i pre dve godine više od 7,5 odsto Srba koji žive na Kosovu. Čisto da vidite kako se sprovodi etničko čišćenje od strane svih onih koji tvrde da je demokratija njihov jedini cilj”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da vojna akcija NATO protiv Srbije nije bila legitimna.

“Pre svega vaše ekselencijo, ambasadore SAD, akcija protiv Srbije nije bila legitimna. Ona je bila u potpunosti nelegitimna. To je bila agresija protiv suverene i nezavisne države, koja je izvedena bez saglasnosti i bilo kakve odluke Saveta bezbednosti i UN. Ali, ono što je još važnije, danas sam čuo barem od osam predstavnika SB vašu zabrinutost za slučaj Banjske, ali nisam čuo osim dva predstavnika SB zabrinutost za sedam ranjenih Srba”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, u međuvremenu niko nije zainteresovan za sudbinu dvojice Srba Nenada Stojanovića ili Dragišu Galjka, koji je dva puta upucan.

“Ali niko od vas za to nije ni čuo. Zato smo slušali priče i bajke o prekidu kretanja nekih autobusa i zadržavanju dokumenata dva sata, što je redovna procedura svakog dana, koja se dešava u bilo kojoj zemlji u Evropi, a da ne pominjem u svetu. Kada je reč o drugim stvarima, neki od vas su govorili da bi trebalo dozvoliti pristup međunarodnim organizacijama za Kosovo, a zaboravili ste da kažete da pre toga, uključujući i UN i njihove agencije, nešto mora da se dogodi, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, što je dogovoreno sa kancelarom Šolcom, Emanuelom Makronom, Đorđom Meloni i svima drugima iz EU sa kojima smo o tom pitanju razgovarali”, rekao je Vučić.

Kaže da je na KiM od 1. januara ove godine otišlo 65.000 ljudi sa KiM.

“Kada je reč o izbornom procesu, hteo sam da objasnim ambasadoru UK, zato što verujem da se svi pretvarate, da ne znate šta se dešavalo i zašto su Srbi doneli odluku. Pozvao me je predsednik Makron i kancelar Šolc u Kišinjev da razgovaramo o pitanju izbora posle tih ‘sjajnih, demokratskih, izuzetnih izbora sa 3,4 odsto izlaznosti na severu Kosova’. Oni su mi rekli – ti ljudi će podneti ostavke, zato što niko od nas u Evropi nikada neće da prihvati takve izbore. Ti bi trebalo samo da kažeš srpskim zajednicama da bi trebalo da učestvuju na narednim izborima, a mi ćemo da odradimo svoj posao sa Prištinom”, naveo je Vučić.

Dodao je da su nam zatim, 20 dana posle toga rekli da bi trebalo da pokrenemo tu peticiju.

“I mi smo je i pokrenuli i ti ljudi su zapravo sakupili više od 20 odsto ukupnog broja glasova i potpisa na celom Kosovu. Čak ni to nije bilo dovoljno. Onda su počeli da se koriste najgorim trikovima protiv demokratije dodajući nove ljude na biračkim spiskovima koji ne postoje na severu Kosova. Osim toga 12,47 odsto njih su Albanci koji nikada nisu ni živeli u tom delu Kosova. I tako funkcioniše demokratija”, rekao je Vučić.

Pokazao je fotografiju biračkog mesta u Leposaviću na kojoj se vide potpuno otvoreni stolovi i dodao da se vidi da niko nije mogao slobodno da glasa u skladu sa “Fridom haus” pravilima.

Zahvalio je svim zemljama koje poštuju Rezoluciju 1244, koje poštuju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Uvek ćemo se držati rezolucije Saveta bezbednosti i Povelje Ujedinjenih nacija, poručio je Vučić.

 Podnošenjem rezolucije bez konsultacije Srba, ignorisane institucije BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da podnošenje rezolucije o Srebrenici bez konsultovanja predstavnika srpskog naroda u BiH predstavlja potpuno ignorisanje institucija Bosne i Hercegovine, njenog ustava i njenih zakona.

Vučić je to izjavio na prijemu delegacije Srbije pri UN, nakon završetka sednice SB UN na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj UNMIK-a o Kosovu i Metohiji.

Govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici, Vučić je rekao da o tom pitanju u Bosni i Hercegovini nije bilo razgovora niti dogovora bilo koje vrste i da je to odluka koja duboko deli etničke zajednice.

“Na način na koji je predstavljen nacrt rezolucije, on predstavlja čin predstavnika jedne zajednice protiv druge. BiH je još uvek osetljivo područje na kome međunarodne mirovne snage ostaju prisutne zbog nivoa etničkih tenzija i unutrašnjih političkih problema. Suprotno svim očekivanjima, podnošenje ove rezolucije izvršeno je uprkos aktivnom protivljenju legitimno izabranih predstavnika srpskog naroda i uz potpuno ignorisanje institucija Bosne i Hercegovine i njenog ustava i njenih zakona”, rekao je Vučić.

On je ocenio da takve inicijative, ako zaista žele da doprinesu pomirenju i izgradnji poverenja u regionu moraju biti inicirane od države na koju se odnose.

“Drugo, nije bilo regionalnih konsultacija, jer donošenje odluka u Generalnoj skupštini UN koje mogu promeniti stanje regionalne stabilnosti mora biti doneto konsenzusom. U ovoj situaciji donosi se rezolucija protiv vitalnog interesa jednog naroda”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je Rezolucija GS UN o genocidu u Ruandi iz 2003. godine, koja je usvojena mnogo pre opšte Rezolucije GS UN o genocidu iz 2015. godine, usvojena na preporuku Afričke unije, što samo govori o tome da je doneta nakon regionalnih konsultacija pre podnošenje GS UN.

“Želim da naglasim činjenicu da se SB UN bavi situacijom u BiH i ovo bi moglo biti zadiranje u pitanja SB UN. Prenošenje rasprave od SB UN do GS UN nije prikladno, posebno ne u ovom trenutku”, naglasio je Vučić.

On je dodao i da Republika Srbija kontinuirano i dosledno osuđuje strašni zločin u Srebrenici.

Vučić je rekao i da je posetio Srebrenicu i odao počast žertvama, a da je to pre njega uradio i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

“U Narodnoj skupštini Srbije 2010. godine usvojena je deklaracija kojom se osuđuje zločin u Srebrenici. Srbija je svoju privrženost principima međunarodnog prava pokazala ispunjavanjem svojih obaveza prema međunarodnim institucijama pravde”, naglasio je Vučić.

Vučić je ocenio i da bi politički cilj donošenja rezolucije mogao da bude i borba protiv nezavisnosti i procesa odlučivanja jedne suverene države kao što je Republika Srbija, koja nije prihvatala ultimatume bilo koje velike sile u geopolitičkoj areni.

“GS UN je 2015. godine konsenzusom usvojila rezoluciju Međunarodni dan sećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida, kojom je 9. decembar ustanovljen kao opšti dan obeležavanja žrtava genocida kad god i gde god da su počinjeni širom sveta”, naglasio je Vučić.

On je istakao da je nacrt predloga rezolucije uskog okvira, odnosno da je usmeren na označavanje jednog krivca i jednog zločina koji se dogodio u ratu koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Naveo je da je tragični sukob u Bosni i Hercegovini obeležen brojnim civilnim žrtvama svih naroda, uz počinioce koji su dolazili iz svih naroda.

Poručio je da bi usvajanje predstavljenog nacrta rezolucije dovelo do otvaranja starih rana i doprinelo jačanju nestabilnosti čitavog regiona.

“Želimo da verujemo da to nije cilj nikome, a ni onima koji predlažu nacrt rezolucije. Usvajanje rezolucije otvoriće Pandorinu kutiju i uneti dodatnu neizvesnost u UN”, rekao je Vučić.

Ne samo da navedena rezolucija neće učvrstiti mir i zalečiti rane iz prošlosti, dodaje Vučić, već će dodatno produbiti jaz među narodima i stvoriti nove tenzije na Zapadnom Balkanu.

“Zato tražimo da se rezolucija povuče ovako kako je predložena. A ako to ne bi bio slučaj, pozivamo zemlje članice da glasaju protiv nacrta rezolucije”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: