Portparol Visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Peter Stano izjavio je danas da Priština ima jasnu obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska unija
Foto: Pixabay

„Što se tiče Zajednice srpskih opština, postoji jasna obaveza za Kosovo da neodložno preduzme korake da se uspostavi ova zajednica. Ova zakonska obaveza i konstantni neuspeh da primeni ovu obavezu, znači da se ovim krši vladavina prava na Kosovu”, rekao je Stano na konferenciji za novinare.

On je naveo i da Evropska unija i dalje analizira odgovore koje je dobila od Beograda i Prištine povodom francusko-nemačkog predloga, ali u ovom trenutku, kako kaže portparol, “prioritet je smirenje tenzija na terenu”.

“Poslednjih dana smo videli veoma opasnu eskalaciju situacije i razvoj doađaja koji dovodi u opasnost godine rada i rezultata. Ovo može da ima posledice ne samo na Srbiju i Kosovo nego i na ceo region. Mi pozivamo obe strane na njihovu odgovornost da bi se našlo evropsko rešenje“, naglasio je Stano.

On je podsetio da je u subotu uveče visoki predstavnik Žozep Borelj u saopštenju o aktuelnim događajima naveo koja su očekivanja Evropske unije, država članica od obe strane – i Beograda i Prištine.

Kako je istakao Stano, „sada zaista sve zavisi od obe strane, one treba da ispune sve svoje obaveze i zadatke koji proizlaze iz Briselskog dogovora“.

Portparol je naglaso da je specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao za predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih insitucija Aljbinom Kurtijem tokom vikenda i da se njegovi napori odvijaju preko saradnje sa međunarodnim partnerima.

A to znači, kako je precizirao, da aktuelna situacija mora da se smiri, a obe strane „da se angažuju u dijalogu koji EU olakšava”.

“To je jedini put za izlaz iz ovog zastoja i iz ove eskalacije i to je put koji vodi ka evropskoj perspektivi“, naveo je Stano.

On je podvukao da ne sme da se dozvoli nova tačka nestabilnosti na evropskom tlu, između Beograda i Prištine.

„Ako se eskalacija produži, niko neće moći da prevenira nesrećne incidente koji mogu da vode u nasilje. Lokalna događanja imaju regionalne posledice i to Evropa sebi ne može da dozvoli, Srbija i Kosovo to sebi ne mogu da dozvole i region to sebi ne može da dozvoli.

Zato šaljemo apel za odgovornost lidera u Srbiji i na Kosovu da spreče dalju eskalaciju i da naprave korake ka evropskom ponašanju i evropskim rešenjima“, izjavio je Stano.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: