Podeli vest

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena je danas Mungiju Bavendiju, Luisu Brusu i Alekseju Ekimovu za njihov rad na malim kvantnim tačkama, nanočesticama toliko minijaturnim da njihova veličina određuje njihova svojstva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Claudio Bresciani/TT News Agency via AP

Današnju dodelu Nobelove nagrade najavio je Hans Elegren, generalni sekretar Švedske Kraljevske akademije nauka, preneo je Rojters.

Kvantne čestice imaju jedinstvena svojstva i u svakodnevnim uređajima koje koristimo šire svoju svetlost, npr. sa televizijskih ekrana i iz LED lampi.

“One katalizuju hemijske reakcije i njihova jasna svetlost može da osvetli tumorsko tkivo u hiruškoj dijagnostici. Istraživači su prvenstveno koristili kvantne tačke za stvaranje obojene svetlosti. Oni veruju da u budućnosti kvantne tačke mogu doprineti razvoju fleksibilne elektronike, minijaturnih senzora, tanjih solarnih ćelija i možda šifrovane kvantne komunikacije”, navodi se objavi Nobelovog komiteta na platformi Iks (Tviter).

Nobelove nagrade nose novčanu nagradu od 11 miliona švedskih kruna (1 milion dolara), a novac se dodeljuje iz fonda tvorca nagrade, švedskog pronalazača Alfreda Nobela, koji je umro 1896. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…