Podeli vest

Najviši sud EU saopštio je danas da Gugl mora da izbriše rezultate pretrage o ljudima u Evropi, ako može da se dokaže da su informacije o njima očigledno pogrešne.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gugl
Foto: Shutterstock

Evropski sud pravde presudio je da internet pretraživači moraju da „dereferenciraju informacije“ ako osoba koja podnosi zahtev može da dokaže da je materijal bio „očigledno netačan“.

Sud je naveo da ljudi u Evropi imaju pravo da traže od Gugla i drugih pretraživača da izbrišu linkove do zastarelih ili sramotnih informacija o sebi, čak i ako su istinite, po principu poznatom kao „pravo na zaborav“.

Ovim se ljudima daje pravo da kontrolišu šta se pojavljuje kada se njihovo ime pretražuje na mreži, preneo je AP. U najnovijem slučaju, dva menadžera u grupi investicionih kompanija, koji nisu identifikovani, zatražili su od Gugla da ukloni rezultate pretrage na osnovu njihovih imena koja je povezivala članke u kojima se kritikuje investicioni model grupe.

Menadžeri su rekli da ti članci sadrže lažne tvrdnje. Gugl je tada to odbio, jer nije znao da li su ti članci tačni ili ne, navodi se u rezimeu sudske presude.

Sud se nije saglasio sa time, navodeći da, ako neko podnese relevantne i dovoljne dokaze koji dokazuju očiglednu netačnost informacija, pretraživač mora da udovolji tom zahtevu. Gugl je saopštio da pozdravlja tu odluku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: