Završnu deklaraciju Samita o miru u Ukrajini, koji se održava u Švajcarskoj, potpisalo je 80 zemalja, ali ne i zemlje BRIKS-a, kao ni Meksiko, Indonezija i Tajland, prenose švajcarski mediji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Keystone via AP/Michael Buholzer (SUB)/Tanjug

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je ranije u nedelju da je tekst deklaracije sa Samita o miru o Ukrajini spreman i da su svi principijelni stavovi Kijeva uzeti u obzir.

Kako javlja švajcarski RTS, završnu deklaraciju potpisalo je 85 država i institucija od stotinak delegacija koje su učestvovale na skupu u švajcarskom letovalištu Birgenštok, blizu Lucerna.

Potpisnici deklaracije, među kojima je i Ukrajina, smatraju da je za dostizanje mira potrebno učešće i “dijalog svih strana”.

Dokument nisu potpisale Jermenija, Bahrein, Brazil, Vatikan, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Slovačka, Južna Afrika, Švajcarska, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ukrajinska konferencija održava se ovog vikenda u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna.

Na njemu učestvuju 92 zemlje, uključujući 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU , Savet Evrope i UN.

Predsednik SAD Džo Bajden, predsednik Kine Si Đinping, predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva i lideri mnogih drugih država nisu došli u Švajcarsku.

Neki učesnici događaja, kao što su potpredsednica SAD Kamala Haris i nemački kancelar Olaf Šolc, otišli ​​su ranije.

Rusija nije pozvana na samit. Kremlj je na ovo odgovorio da je traženje načina da se ukrajinski sukob reši bez učešća Moskve nelogično i uzaludno.

Zaključci mirovnog samita: Za mir u Ukrajini neophodno učešće i dijalog svih strana

Rat u Ukrajini izaziva “ljudske patnje i razaranja velikih razmera”, ali za put ka miru je potrebno učešće svih strana, navodi se između ostalog u završnom saopštenju nakon globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj.

Ovo saoštenje je podržala većina zemalja učesnica koje su prisustvovale samitu iako neke nisu stavile svoj potpis na dokument, poput Saudijske Arabije i Indije, prenosi Rojters.

“Aktuelni rat Ruske Federacije protiv Ukrajine nastavlja da izaziva velike ljudske patnje i razaranja stvarajući rizike i krize sa globalnim posledicama”, navodi se u saopštenju sa globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini.

Upozorava se da svako korišćenje nuklearne energije i nuklearnih instalacija mora biti bezbedno, propisno obezbeđeno, zaštićeno i ekološki prihvatljivo.

“Ukrajinske nuklearne elektrane i postrojenja, uključujući nuklearnu elektranu u Zaporožju, moraju raditi bezbedno i pod potpunom suverenom kontrolom Ukrajine, u skladu sa principima IAEA i pod njenim nadzorom”, navodi se u zajedničkom saopštenju i ističe da je bilo kakva pretnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekućeg rata u Ukrajin nedopustiva, prenosi Ukrinform.

U drugoj tački saopštenja se ukazuje da globalna sigurnost hrane zavisi od neprekidne proizvodnje i snabdevanja prehrambenim proizvodima.

“U tom smislu su slobodna, potpuna i bezbedna komercijalna plovidba, kao i pristup morskim lukama u Crnom i Azovskom moru, od ključne važnosti. Napadi na trgovačke brodove u lukama i duž cele rute, kao i na civilne luke i civilnu lučku infrastrukturu su neprihvatljivi”, navodi se u saopštenju.

U trećoj tački se zahteva oslobađanje svih ratnih zarobljenika u predočava da sva deportovana i protivpravno raseljena ukrajinska deca, kao i svi ostali ukrajinski civili koji su protivpravno pritvoreni, moraju biti vraćeni u Ukrajinu.

“Verujemo da postizanje mira zahteva učešće i dijalog svih strana. Stoga smo odlučili da ubuduće preduzimamo konkretne korake u navedenim oblastima uz dalje angažovanje predstavnika svih strana”, navodi se u saopštenju učesnika Mirovne konferencije o Ukrajini koje je potpisalo 80 zemalja.

Potvrđuje se da Povelja Ujedinjenih nacija, uključujući principe poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, mora biti osnova u postizanju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

Predsednica Švajcarske Viola Amherd izjavila je na konferenciji za novinare posle samita, da je široko učešće pokazalo da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog rata u Ukrajini.

“Mesecima (pre konferencije) smo razgovarali o ratu, snabdevanju oružjem i vojnoj podršci. Sada smo razgovarali o miru, prvi put na jednom sastanku na tako visokom nivou sa toliko zemalja i organizacija. Činjenica da se ogromna većina država okupila ovde i složila o sadržaju zajedničkog saopštenja konferencije Birgenštoku pokazuje šta se može postići stpljivim diplomatskim radom”, naglasila je Amherdova.

Mirovni samit u Ukrajini održan je ovog vikenda u Švajcarskoj uz učešće stotinak delegacija, ali ne i Rusije koja nije pozvana na skup.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: