Na hiljade ukradenih električnih bicikala bude prokrijumčareno svakog meseca iz Holandije u istočnu Evropu, preneo je danas poratal NL Tajms.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

elektricni-trotinet
Foto: Pixabay

”Potpuno je jasno da su se ulične bande preorijentisale sa krađe običnih bicikala na elektronske. Oni su skuplji, koštaju između 2.000 i 3.000 evra, i mnogo su unosniji”, rekao je policijski zvaničnik Rene Midag.

Da bi izbegli da budu uhvaćeni sa ukradenom robom na granici, bande često stavljaju falsifikovane nalepnice sa brojevima okvira bicikala preko originalnih i falsifikuju tovarne listove.

‘Reč je o dobro organizovanim bandama koje imaju sređene poslove. Imaju ”čvorišta” u zemlji gde prevoze ukradenu robu. A iz ovih skladišta se čitav teret transportuje preko granice na dobro koordinisan način kako bi se kasnije trgovalo. Pošto vlasnici često ne znaju njihov serijski ili broj okvira, ne možemo uvek da vratimo bicikle koje pronađemo njihovim pravim vlasnicima”, rekao je Midag.

Dodao je da povrat bicikala dodatno otežava činjenica da se na svakog meseca ukrade na hiljade bicikala.
On je apelovao na vlasnike e-bicikala da zabeleže serijske brojeve ramova i da preko ne njih ne ostavljaju samo zaštitni lanac, već i još jedan sa katancem.

”To je dečja igra za ove momke, a oni to mogu da otvore specijalnom opremom za nekoliko sekundi. Nije uzalud što osiguranje savetuje da koristite dodatnu bravu i pričvrstite je za stub ili ogradu. Ako lopovi to vide, često biraju drugu metu”, rekao je Midag.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!