Svet gubi u trci za postizanje ciljeva u borbi protiv klimatskih promena, rečeno je na skupu u Najrbojiju u Keniji, gde su se afrički predsednici okupili da bi razgovarali o tome kako da finansiraju ekološku agendu u Africi

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Sumornu ocenu dao je sultan Al Džaber, koji će predsedavati samitom COP28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), i to samo tri dana pre objave “Globalnog pregleda stanja” UN kako se nacije bore sa klimatskim promenama, prenosi Rojters. “Ne dajemo odgovarajuće rezultate u pravo vreme”, rekao je Džaber, koji je na čelu nacionalne naftne kompanije Abu Dabija.

Na samitu u Keniji posvećenom klimi u Africi, koji je otvoren u ponedeljak, rečeno je da Afrika pati od nekih od najtežih posledica klimatskih promena, a kontinent prima samo oko 12 odsto pomoći kako bi se sa njima izborila. Stotine miliona dolara ulaganja u projekte održivog razvoja najavljene su u ponedeljak, a Džaber je danas objavio da će UAE uložiti 4,5 milijardi dolara u razvoj 15 GV čiste energije u Africi do 2030.

Afrika trenutno ima oko 60 GV instaliranih obnovljivih izvora energije. Afrički zvaničnici kažu da su investicije dobrodošle, ali da će zadovoljavanje finansijskih potreba kontinenta zahtevati i transformaciju globalne arhitekture u finansiranju borbe sa klimatskim promenama.

Afričke države planiraju da insistiraju na samitu COP28 da se za njih prošire specijalna prava vučenja u MMF kako bi se obezbedila sredstva u vrednosti od 500 milijardi dolara, koja bi se koristila pet puta, za finansiranje klimatske agende.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: