Podeli vest

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetila je danas Institut za nuklearne nauke “Vinča”, multidisciplinarni naučni institut koji pokriva veliki broj naučnih i tehničko-tehnoloških disciplina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Tamara Vučić je u obilazak Instituta pošla sa direktorkom Snežanom Pajović, koja ju je upoznala sa radom Instituta i njegovom istorijom.

Pajović je istakla da Institut zapošljava veliki broj žena, 63 odsto svih zaposlenih i podsetila koliko su njima važne reči čuvene naučnice Marije Kiri, “Što više znate, manje se bojite”.

Pajović je navela i da Institut već 10 godina ima program “otvorenih vrata”, sa ciljem da učenicima i građanima približi nauku.

Gospođa Vučić je obilazak počela od Laboratorije za fizičku hemiju, koju je osnovao 1948. godine osnivač Instituta Pavle Savić, budući predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.
Kako je naveo rukovodilac Laboratorije, u njoj trenutno radi 65 zaposlenih, od toga 25 mladih doktoranata.

Oni rade na istraživanjima u oblastima laserske i masene spektroskopije, razvoju i primenama plazmenih izvora, biohemiji, biomedicini, genetici, zelenoj hemiji…

U okviru te Laboratorije gospođa Vučić je obišla laboratoriju za elektrohemiju, koja se bavi istraživanjem obnovljivih izvora energije i goriva budućnosti.

Tu je imala priliku da vidi set koji predstavlja vodoničnu energiju, tehnologiju koja je danas najviše primenjena u automobilskoj industriji.

Ona je posetila i Laboratoriju za molekularnu biologiju i endokrinologiju, koju je osnovao akademik Dušan Kanazir, još jedan predsednik SANU koji je radio na Institutu.

Kako je rukovodilac te Laboratorije rekla, u njoj radi 50 saradnika, od toga 15 mladih doktoranata.

Istraživanja ove Laboratorije obuhvataju molekularne aspekte biomedicine, endokrinologije, neurobiologije, psihijatrije, kancerogeneze i radijacione biologije.

Pored istraživačkih aktivnosti, Laboratorija za molekularnu biologiju i endokrinologiju obavlja i komercijalne usluge namenjene zdravstvu, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…