Podeli vest

U septembru možemo očekivati temperature preko 30 stepeni celzijusovih, ali sa sa pravim letnjim vrućinama je završeno, pošto smo meteorološki ušli u jesen, izjavio je meteorolog Nedeljko Todorović.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sunce
Foto: Pixabay

On je istakao da nas do kraja meseca očekuje toplo vreme, ali da, iako sada imamo dnevne visoke temperature, to ne pada toliko teško pošto su u septembru noći i jutra svežiji i drugačiji je utisak.

“Očekuju nas osveženja 14. i 15. septembra, sa padom temperature do 5 stepeni. Sledeća temperaturna osveženja nas očekuju oko 19. septembra”, rekao je Todorović za Tanjug.

Objasnio je da je 30 stepeni celzujusovih u septembru nije isto kao u junu, pošto je tada sunce na maksimalnoj visini.

On je dodao da se vremenske prilike ne poklapaju sa astronomskim zbog osunčavanja.

Komentarišući nevreme i štetu prouzrokovanu superćelijskom olujom koja je bila aktivna u toku letnjih meseci, Todorović je istakao da je taj termin poznat odavno, ali nije bilo zastupljen u medijima.

Rekao je da jednoćelijske oluje imaju životni vek oko 50 minuta, dok superćelijske mogu trajati od nekoliko sati do jednog dana, i nose sa sobom jak vetar i vremenske nepogode.

“Kod nas te pijavice dostižu brzinu do 200 kilometara na sat, što je za Ameriku uobičajeno. Poslednje nevreme u Beogradu nije bilo propraćeno pijavicom, ali je nevreme u Bačkoj imalo pijavicu što potvrđuju i snimci sa lica mesta”, rekao je Todorović.

Istakao je da u toku 2022. godine nije bilo zabeleženih slučajeva pijavica na prostoru Srbije, dok se 2021. godine jedna dogodila na planini Tari.

Todorović je, takođe, podsetio da je u 2014. godini bilo dosta superćelijskih oluja sa pojavom pijavica na teritoriji Srbije i regiona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ