Podeli vest

Napadač, koji je u ponedeljak uveče u Briselu ubio dve a ranio jednu osobu upucan je u predgrađu tog grada, dok je sedeo u kafiću, a ministarka unutrašnjih poslova nije isključila mogućnost da je imao pomagače.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Sylvain Plazy

Belgijska policija je nakon dojave došla do kafića u kome je sedeo napadač, Abdesalem L. iz Tunisa i tom prilikom došlo je do pucnjave u kojoj je on ranjen. Prema pisanju belgijskog portala Libre on je, nakon što je pogođen u grudi preminuo u kolima hitne pomoći dok su lekari pokušavali da ga reanimiraju. Vest o njegovoj smrti potvrdila je i kancelarija Tužilaštva, piše portal. Portal LN24 prenosi da policija trenutno traga za još dve osobe.

Napadač je bio poreklom iz Tunisa, da je 2019. godine tražio azil u Belgiji u kojoj je ilegalno boravio, kao i da je nameravao da se pridruži džihadistima u jednoj od “zona sukoba”, prenose belgijski mediji.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru izjavio je danas da nema indicija da je muškarac koji je izvršio napad u ponedeljak uveče u Briselu bio deo šire terorističke mreže.

„Za sada ne vidimo nikakve indikacije da je napadač bio deo šire terorističke mreže. Sada sve ukazuje da je taj čovek delovao potpuno sam“, rekao je premijer u intervjuu za VRT News.

On je naveo da je napadač, po nacionalnosti Tunižanin, poznat policiji, ali ne u vezi sa nasilnim ekstremizmom.

“Istraga će pokazati da li je ovo ispravna procena… Čovek je aktivno otišao da traži Šveđane u Briselu, a onda je počinio zastrašujući i sumanut čin. Poslednjih godina videli smo širom Evrope da, nažalost, niko nije imun na ovu vrstu dela vukova samotnjaka” dodao je De Kru.

Na pitanje zašto je napadač još bio u Belgiji uprkos tome što mu je naređeno da napusti zemlju nakon što mu je odbijen zahtev za azil, De Kru je rekao da će to pitanje biti razmotreno na današanjem sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je najavio da će švedski premijer Ulf Kristeršon doći sutra u Brisel kako bi posetio mesto napada i odao počast nastradalima.

Poseta će pružiti priliku švedskom i belgijskom premijeru da „razmene informacije“, budući da je napadač boravio i u Švedskoj.

Francuska pojačava bezbednost na granici sa Belgijom posle napada u Briselu

Francuska pojačava bezbednost na belgijskoj granici, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin, nakon što su dve osobe ubijene u Briselu prethodne noći.

„Nemamo informaciju prema da bi napadač mogao da ide ka Francuskoj, ali ćemo iz predostrožnosti udvostručiti broj bezbednosnih službenika na granici“, rekao je Darmanin za radio RTL, prenosi Rojters.

. Osumnjičeni za pucnjavu identifikovan je kao Abdeselam L., star 45 godina, iz Šerbeka, a poreklom iz Tunisa. Tužilaštvo istražuje snimak na kom osumnjičeni kaže da podržava terorističku organizaciju Islamsku državu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: