Podeli vest

Uzimanje vitamina ili mineralnih dodataka može hraniti tumore i dopustiti im da rastu, pokazuju nova istraživanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

doktor operacija
Foto:Shuterstock

Uobičajeni antioksidansi poput vitamina A, C, selena i cinka, kada se uzimaju dodatno, mogu uzrokovati rast krvnih sudova u karcinomima.

Otkriće je izazvalo iznenađenje jer se verovalo da antioksidansi igraju zaštitnu ulogu, piše Telegraf.

Istraživači su rekli da su prirodne nivoi u hrani u redu, ali ako ljudi uzimaju dodatke koji sadrže antioksidanse, tada dodatna količina može podstaći rast tumora.

Studija, objavljena u časopisu Journal of Clinical Investigation, sproveo je “Karolinska Institutet” u Švedskoj.

Zaključili su da vitamin C i drugi antioksidansi podstiču stvaranje novih krvnih sudova u tumorima pluća.

Kažu da se to može primeniti na sve vrste raka i širenje raka.

Vođa istraživanja Martin Bergö, profesor na Katedri za biologiju i ishranu, rekao je: “Otkrili smo da antioksidansi aktiviraju mehanizam koji uzrokuje stvaranje novih krvnih sudova u tumorima raka, što je iznenađujuće, jer se ranije smatralo da antioksidansi imaju zaštitni efekat”.

Antioksidansi neutralizuju slobodne radikale kiseonika, koji mogu oštetiti telo, i stoga se često nalaze u prehrambenim dodacima. Ali preterane doze mogu biti štetne.

Tim je otkrio da antioksidansi smanjuju nivo slobodnih radikala kiseonika, ali kada se unesu dodatne količine, smanjenje slobodnih radikala aktivira protein nazvan BACH1.

“Naše istraživanje otvara vrata efikasnijim načinima sprečavanja angiogeneze u tumorima; na primjer, pacijenti čiji tumori pokazuju visoke nivoe BACH1 mogli bi više koristiti od terapije protiv angiogeneze nego pacijenti s niskim nivoimA BACH1”, jedan je od zaključaka.

Koristeći tumore pluća, dojke i bubrega, naučnici su otkrili da se, kada se aktivira BACH1, bilo putem unosa antioksidansa ili prekomerne ekspresije gena BACH1, stvara više novih krvnih sudova, ali su bile izrazito osetljive na inhibitore angiogeneze.

Sledeći korak je detaljno istraživanje kako nivoi kisika i slobodnih radikala mogu regulisati protein BACH1.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: