Podeli vest

Vatrogasci su stabilizovali veliki šumski požar koji već 10 dana besni na španskom ostrvu Tenerife i uništio je ogromne površine šumskog zemljišta, saopštile su danas lokalne vlasti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Arturo Rodriguez

“Još uvek postoji rizik da na najužarenijim tačkama unutar opsega požarišta vatra ponovo bukne, posebno oko podneva. Naši timovi nastoje to da suzbiju”, objavile su službe za vanredne situacije na društvenoj platformi X (Tviter).

Požar koji je buknuo 15. avgusta uništio je 15.000 hektara šumskog područja unutar nacionalnog parka koji okružuje vulkan Teido, koji je sa 3.715 metara najviši vrh u Španiji.

Zbog požara je evakuisano oko 13.000 ljudi, ali je većini sada dozvoljen povratak kućama. Lokalne vlasti opisuju ovaj požar kao najgori koji je ikada pogodio Kanarska ostrva.

Uz više stotina vatrogasaca, u suzbijanju požara je učestvovalo i 20 kanadera koji su koristili vodu iz ionako ispražnjenih rezervoara, izazvavši zabrinutost poljoprivrednika koji se bore sa sušom.

Do sada su požari u Španiji uništili oko 60.000 hektara zemljišta, što je u skladu s prosekom, ali daleko manje od 228.000 hektara uništenog zemljišta u istom periodu prošle godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: