Podeli vest

Srbija je izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO2027.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

esxpo 2027
FOTO TANJUG/ STR

Srbija je pobedila u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija. Srbija je bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine.

Srbija je imala posebnu prezentaciju. Tokom glasanja podršku delegaciji Srbije dali su predstavnici Kine, koji su zajedno sa delegacijom Srbije navijali tokom glasanja.

Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Mali: Izgradićemo novi Ekspo centar

Potredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je prošle sedmice Tanjugu da bi organizacija izložbe Ekspo 2027″ bila potvrda rezultata ekonomske politike Srbije i najavio da će se u Beogradu svakako graditi novi Ekspo u Surčinu, pored Nacionalnog stadiona.
“U proteklim mesecima smo predstavili potencijal Srbije. Razgovarali smo sa gotovo svakom zemljom sveta. To je bila dobra prilika kako bi uspešno promovisali uspehe Srbije”, naveo je je Mali.

Mali je istakao da će Srbija, pobedila ili ne u kandidaturi, izgraditi novi Ekspo centar, pošto je gradu neophodan veliki Ekspo za organizaciju velikih događaja.

Mi i jesmo najveći i dominantni regionalni centar kada je ekonomija u pitanju i zato su nam, navodi Mali, potrebni objekti kao što je Sava centara i zato nam je potreban i moderan Ekspo centar da bismo imali šta da predstavimo i organizujemo u našem gradu.

Stejt department čestitao Beogradu i Srbiji na pobedi za domaćina EXPO2027

SAD čestitaju gradu Beogradu i Vladi Srbije na pobedi u proceduri kandidature za domaćina EXPO2027 na današnjem glasanju na 172. sastanku Generalne skupštine Biroa za međunarodne izložbe (BIE) u Parizu, saopšteno je iz Stejt depertmenta.

U saopštenju se izražava razočarenje zbog toga što EXPO2027 neće biti održan u SAD, ali i, kako se dodaje, ponos na snažanu kandidaturu Komiteta za ponude Minesote koji se bavi univerzalnim, pravovremenim temama globalnog zdravlja i održivosti.

Stejt department je uputio reči zahvalnosti za neumornu podršku kandidaturi Minesote u američkom Kongresu, posebno senatorki Ejmi Klobučar i delegaciji Kongresa Minesote.

Izražava se zadovoljstvo zbog učešća na EXPO2027 i predstojećem radu sa drugim gradovima i državama SAD zainteresovanim za podnošenje ponuda za domaćina buduće Svetske izložbe.

Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je danas čestitao Srbiji nakon što je izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO2027.

”Čestitamo Srbiji na njihovoj ubedljivoj ponudi i radujemo se što ćemo prikazati neverovatan paviljon 2027. Hvala svima koji su podržali kandidaturu SAD za domaćinaEXPO2027”, napisao je Blinken na svom Tviter nalogu.

Srbija je bila jedna od pet zemalja kandidata, pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine, a u izboru za domaćina EXPO 2027 pobedila je u sva četiri kruga glasanja u Parizu na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) sa najvećim brojem glasova, dok je u poslednjem krugu jedini protivkandidat bila Španija.

BIE čestitala Srbiji izbor za domaćina EXPO 2027

Generalna skupština Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) čestitala je danas Srbiji na izboru za domaćina specijalizovane izložbe EXPO 2027. Kako je objavljeno na Tviteru zemlje članice te organizacije dale su Srbiji devet glasova više nego Španiji. “Zemlje članice BIE-a izabrale su Srbiju za zemlju domaćina specijalizovane EXPO 2027/2028 sa 81 glasom, dok je Španiji dat 71 glas. Čestitamo Beograde”, navodi se u objavi.

Momirović: Expo 2027. najveći događaj koji će biti organizovan u Srbiji

Izbor Srbije za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 je velika pobeda naše države, naše politike, i veliki znak poverenja koje su nam ukazale zemlje koje su dale prednost Srbiji u odnosu na konkurenciju u ovoj trci, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

“Expo 2027 će biti najveći događaj koji se ikada desio u Srbiji i on će generisati više milijardi evra investicija u našu ekonomiju, kao i više miliona posetilaca, a to automatski znači i više poslova za našu industriju”, rekao je on.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Momirović je naglasio i da će Expo 2027. uvećati prepoznatljivost Srbije širom planete na nivo o kome mi u ovom trenutku ne možemo ni da sanjamo.

“Srbija je spremna da ugosti sve koji 2027. budu došli na Expo”, rekao je Momirović. Ministar je čestitao i konkurentima Srbije u ovoj trci, navodeći da su naši prijatelji, Španija, SAD, Argentina i Tajland, imali akođe dobre prezentacije i nastupe.

Čadež: Expo 2027 donosi nove poslove i hiljade radnih mesta

Izborom Srbije za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027, ogroman posao je urađen za našu zemlju i za Beograd, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

“Trenutno možda nismo ni svesni koliko je ovo važno. Radi se o više hiljada novih radnih mesta, o jedinstvenoj prilici da privučemo stotine hiljada ljudi koji nikada nisu bili u našem gradu. Da napravimo nove poslove za naše kompanije”, kazao je on, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Kako se navodi u saopštenju PKS-a, Čadež je zahvalio ljudima iz Ekspo tima, Vladi i Predsedniku Srbije što su od početka verovali u ovaj projekat i što su uradili sve da celom svetu pokažu da smo pobednički grad, zemlja i region.

Podseća se da je Srbija izabrana za domaćina Expo 2027 pobedivši u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija. Srbija je bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine i jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Generalna skupština BIE čestitala je Srbiji na izboru za domaćina specijalizovane izložbe Expo 2027. Zemlje članice te organizacije dale su Srbiji devet glasova više nego Španiji, preciznije Srbiji je dat 81 glas, a Španiji 70.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: