Podeli vest

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je večeras na izložbi “Expo inovacije”, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da je raspisan novi konkurs za inovacione projekte ukupne vrednosti 26 miliona evra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

žiofre
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

“Upravo smo nagradili 114 inovatora iznosom od 20 miliona evra i raspisali smo novi poziv u iznosu od 26 miliona evra. Oni su izabrani od 650 predloženih kompanija”, rekao je Žiofre u holu MTS Dvorane, na izložbi “Expo inovacije”, na kojoj su srpske kompanije predstavile svoja inovativna rešenja i postignute rezultate, podržane sredstvima Evropske unije, kroz programe Fonda za inovacionu delatnost.

Naglasio je da je oblast inovacionih tehnologija jedna od onih u kojima se Srbija i EU dobro razumeju. “Moramo da učinimo naše ekonomije kompatitivnijim, naše načine proizvodnje održivijim, prijateljskijim. A ovo (programi EU) je jedan od načina da inovatori prezentuju svoje ideje i rešenja”, naveo je Žiofre.

Naglasio je da EU i Srbija sarađuju uspešno u mnogim oblastima poput programa ”Horizon Europe” koji je najveći svetski inovacioni i razvojni projekat i dodao da su srpski inovatori dokazali da su i te kako sposobni i da su prevazišli sva očekivanja.

“Presrećni smo da vidimo ove uspešne priče. Srbija je skrenula pažnju na sebe na evropskoj istraživačkoj mapi i to čini EU i našu zajedničku inovacionu istraživačnu zonu jačom”, istakao je Žiofre.

Ambasador EU je iskoristio priliku i da sa govornice čestita Srbiji na pobedi na takmičenju za organizaciju izložbe EXPO 2027.

“To je zaista jedan veliki rezultat i siguran sam da će to biti velika šansa da se još jednom pokažu inovacioni kapaciteti Srbije”, zaključio je Žiofre.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: