Podeli vest

Nemačka loša lokacija za biznis, zaključak je danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena koju su uradili profesori ekonomije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Na skali od jedan do šest, gde je jedan najbolji rezultat, profesori ekonomije su Nemačkoj dali prosečnu ocenu 3,4, navodi se na vebsajtu IFO.

Ocenu tri je Nemačkoj dalo 38 odsto ispitanika, 20 odsto anketiranih je dalo ocenu dva, 17 odsto je ocenilo poslovnu atraktivnost Nemačke četvorkom, a 20 odsto peticom

“Ovaj loš rezultat je prilično zabrinjavajući za Nemačku kao industrijsku naciju”, prokomentarisao je direktor IFO Centra za javne finansije i političku ekonomiju Niklas Potrafke.

Ispitanici su kao glavne slabosti Nemačke naveli birokratiju (87 odsto), cenu energije i dostupnost sirovina (73 odsto) i nedostatak digitalizacije (67 odsto).

Među njenim prednostima, stručnjaci su naveli političke institucije (67 odsto), obrazovanje i obuku zaposlenih u Nemačkoj (53 odsto) i bezbednosne i niske geopolitičke rizike (43 odsto).

“Poboljšanje Nemačke kao poslovne lokacije zahteva reforme. To uključuje smanjenje birokratije, povećanje javnih investicija u infrastrukturu i digitalizaciju, kao i prilagođavanje starosne granice za odlazak u penziju očekivanom životnom veku” kaže Potrafke.

Anketa u kojoj je učestvovalo 180 profesora ekonomije je sprovedena od od 16. do 23. aprila 2024. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: