Podeli vest

Vesić je rekao da je važno da se država oslanja na svoje fakultete, jer državna uprava nema dovoljno kapaciteta da sama isprati sve svoje projekte.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vesić
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će država morati da uključi različite fakultete iz oblasti prirodniha nauka, kao i druge naučne ustanove, u velike infrastrukturne projekte koje izvodi širom Srbije.

“Srbija se najdinamičnije razvija u svojoj istoriji i to nije uspeh samo vlade nego i akademske zajednice i cele Srbije. Krećemo na veliko putovanje promena naše zemlje i na tom putu ćemo ići zajedno sa ovim, kao i sa drugim fakultetima”, rekao je Vesić govoreći na svečanom obeležavanja 72. godišnjice Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

On je primetio da je “danas sve saobraćaj” i da je on postao nezaobilazna delatnost u svakodnevnom životu, ali da je važno da postane dinamičniji i da zato treba da se ulaže u njega.

“Svaki dinar koji uložimo u saobraćaj se multiplikuje u BDP-u, jer građenjem infrastruktutre, puteva, pruga, kreiraju se nova radna mesta, imamo razvoj turizma, viši životni standard. I, što je najvažnije, ravnomerno se razvijaju svi delovi zemlje”, naglasio je Vesić.

Dodao je da je važno da se država oslanja na svoje fakultete, jer državna uprava nema dovoljno kapaciteta da sama isprati sve svoje projekte.

“I zato ćemo morati da uključimo u sve projekte mnoge fakultete koji doprinose da se zemlja razvija. Profesorima, saradnicima i studentima to daje šansu da unaprede našu nauku i da steknu iskustva za posao kojim će se baviti kasnije”, rekao je Vesić.

On je podsetio da se u Srbiji u ovom trenutku gradi 220 kilometara auto-puteva, 190 kilometara brzih saobraćajnica, gradi se brza pruga od 108 kilometara do Subotice, a planira se i izgradnja brze pruge ka Nišu dužine 210 kilometara i drugih železničkih pravaca.

Dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović, je rekao da ta obrazovno/naučna ustanova nema problema sa interesovenjem, jer se stalno pirjavljuje dvostruko više kandidata od broja mesta, ali da je uprkos tome Srbija dramatično suočena sa nedsotatkom saobraćajnih inženjera.

“Eksplozija digitalnih podataka kompletno menja pristup rešavanju zadataka u saobraćajnom inženjerstvu. Velike promene se očekuju i u lancima snabdevanja, a pandemija je pokazala da je svet vrlo uspešno rešio taj problem”, rekao je Bojović.

On je procenio da će narednih godina prevoz privatnim vozilima i dalje biti dominantan, ali uz sve veće korišćenje električnih i autonomnih vozila.

Bojović smatra da će pred inženjerima biti zadaci da nalaze rešenja za optimalne saobraćajne maršute, zbog sve gušćeg saobraćaja.

Ministar prosvete Branko Ružić istakao je da je Saobraćajni fakultet u Beogradu od izuzetnog značaja za privredni razvoj zemlje.

Dodao je da se fakuktet uspešno prilagođava zahtevima vremena tako što je uveo savremene discipline i smerove.

Ružić je najavio da će država ulagati u narednom peridou u infrastrukturu visokog školstva i studentski standard.

Ministarka nauke, tehniološkog razvoja i inovacija Jelena Begović naglasila je da je Saobraćajni fakultet najstarija i najuglednija ustanova tog tipa u Jugositočnoj Evropi, pa i šire.

“Veliki progres se očkuje od primene novih tehnologija, veštačke inteligecnije, 5G mreža i sličnog. Već od 2030. se očekuju vidljive promene u izgradnji autonomnih vozila i pametnih puteva i zato nam trebaju naučnici i stručnjanci koji će to da prate, jer je to jedini način da budemo kreatori i kontrolori naše budućnosti”, napomenula je ministraka Begović.

Ona je uz čestitke profesorima i studentima izirazila očekivanje da će svi na fakultetu uspešno odgovoriti na izazove koji su pred nama.

Ministar informisanja i telekomunikacija MIhailo Jovanović ocenio je da je značaj Saobraćajnog fakukteta u oblasti telekomunikacija svakog dana sve veći.

Studenti ove institucije nalaze lako radna mesta, dok još nisu ni završiki studije i imaju priliku da na taj način učestvuju u razvoju novih tehnologija.

Za planove vlade narednih godina potrebnan nam je obrazovan kadar, koji će svoje znanje da stiče i usavršava u svojoj zemlji”, naglasio je Jovanović.

Najavio je da će razmotriti sve mogćnosti saradnje države i fakulteta u ovoj oblasti, radi unapređivanja informatičko-komunikacionih tehnologija za potrebe građana Srbije

Najboljim studentima Saobraćajnog fakulteta dodeljena su priznanja i nagrade koje su im uručili profesori i predstavnici različitih kompanija, a u ime nagrađenih se obratila studentkinja Milica Radovanović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ