Podeli vest

Republiku Srpsku od Federacije BiH razdružuju zapadne sile time što je praktično isteruju iz okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada joj sistematski, jednu po jednu, gase funkcije garantovane Sporazumom, izjavio je nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Jovanović je istakao da se takvim postupanjem zapadnih sila “osiromašuju entiteti” u BiH u smislu njihove suštine postojanja i glavnog razloga za donošenje mirovnog sporazuma u Dejtonu.

On je ukazao da je glavni razlog za donošenje Dejtona zaustavljanje rata i relaksiranje odnosa između naroda i dva entiteta na način tako što je svakome osigurana puna, široka autonomija u samostalnom životu i poslovanju u okviru zajedničke unije, ako bi se tako mogla nazvati BiH po Dejtonskom sporazumu.

Prema njegovim rečima, nedavna pretnja Kristijana Šmita Republici Srpskoj jeste, pre svega, negacija ovih činjenica koje su “jače nego grom”.

“Te činjenice demantuju svaki pokušaj bacanja krivice sa onih rušilaca Dejtonskog sporazuma u koje spada ne samo bošnjački deo rukovodstva, nego i zapadne sile koje su izneverile sopstvene potpise i sistematski nastoje da ga devalviraju u korist nekog drugog političkog cilja”, rekao je Jovanović u izjavi za Srnu.

On je istakao da je taj politički cilj zapadnih sila da se homogenizuje BiH i, koliko je maksimalno moguće, napravi centralizovana zemlja u kojoj će jedan narod dominirati.

Jovanović je napomenuo da su to stvari koje su nespojive sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i neprihvatljive za Republiku Srpsku i njen narod, koji je prihvatio Dejtonski sporazum jer mu je osiguravao životni prostor i komoditet u okviru zajedničke BiH.

“Kad to počne da se ugrožava, i to na sistematski način, onda se sigurno javlja otpor i sumnja da se iza toga krije neka druga zla namera, a to je da se Republika Srpska u suštini prevede u jednu administrativnu provinciju koja će biti bez političkog života i relativne samostalnosti koju joj garantuje mirovni sporazum”, rekao je Jovanović.

Srpski diplomata je ukazao da se Šmit ponaša kao sudija koji svira u pištaljku i određuje penale, što je, kako navodi, ponašanje koje nije poželjno.

On smatra da je uloga visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH odavno izgubila razlog postojanja i ukazuje da ne može polukolonijani odnos prema BiH da traje 30 godina i da nema naznaka kraja.

“To je prevaziđena koncepcija postojanja i regulisanja života u suverenoj evropskoj zemlji, koja ne zaslužuje takav maloletnički tretman zapadnih sila i visokih predstavnika”, zaključuje Jovanović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ