Britanska telekomunikaciona kompanija Vodafon je dogovorila desetogodišnju saradnju sa američkim tehnološkim gigantom Majkrosoftom kako bi unapredila razvoj generativne veštačke ineteligencije (AI), usluge računarstva u oblaku (“klaud” računarstva) i druge digitalne i poslovne usluge za više od 300 miliona svojih klijenata, preduzeća i potrošača na evropskim i afričkim tržištima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Unsplash

Vodafon će uložiti 1,5 milijardi dolara u razvoj veštačke inteligencije usmerene na korisnike pomoću Majkrosoftovih tehnologija Azur (Azure), Open AI i Kopajlot (Copilot) i zameniti fizičke cente podataka jeftinijim i podesnijim virtuelni skladištima Azur, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).


Majkrosoft će zauzvrat uložiti kapital u Vodafonovu IoT (Internet of Things) platformu koja će se aprilu 2024. godine formirati kao izdvojen Vodafonov biznis.


Internet stvari ili Internet of Things (IoT) se odnosi na mrežu fizičkih objekata (uređaja, automobila, kućnih aparata, industrijskih mehanizama) koji su povezani putem interneta i koji su u stanju da razmenjuju podatke i međusobno komuniciraju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: