Podeli vest

Prvi odgovor na pitanje kada je najblje vreme za vežbanje je: onda kada je najverovatnije da ćete to zaista uraditi. Drugo najbolje vreme za vežbe je jutro.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

vežbe
Foto: Pixabay

Kada su novinari sa TODAY magazina intervjuisali nekoliko eksperata na temu kada je najbolje vežbati, svi su se uglavnom složili: Vežbanje ujutru je najbolje vreme iz logističkih, razloga efikasnosti i zdravstvenih razloga.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Obesity je otkrilo da vežbanje između 7 i 9 ujutru može pomoći u mršavljenju.

Na osnovu podataka o 5.200 osoba starijih od 20 godina, istraživači su otkrili da ke umereno do rigorozno vežbanje ujutru povezano sa nižim indeksom telesne mase u poređenju sa vežbanjem u podne ili popodne.

Međutim, nekoliko faktora može uticati na ove nalaze. Na primer, osobe koje vežbaju ujutru bile su manje verovatno pušači ili konzumenti alkohola, češće su redovno vežbali u isto vreme svakog dana i unosili manje kalorija u odnosu na one koji vežbaju u podne ili popodne.

Vodeći istraživač Tongyu Ma, istraživački asistent profesor na The Hong Kong Polytechnic University, rekao je za NBC News da njegova “oprezna sugestija” iz ovog istraživanja jeste da vežbanje rano ujutru pre obroka može dovesti do većeg gubitka telesne težine u poređenju sa vežbanjem u drugim delovima dana.

Međutim, Cameron Mitchell, doktor nauka, asistent profesor kinetike na University of British Columbia u Vancouveru, Kanada, koji nije bio uključen u novo istraživanje, rekao je za NBC News da ne može zaključiti da vežbanje ujutru vodi ka “optimalnom zdravlju” na osnovu rezultata ovog istraživanja.

Ross Andersen, doktor nauka, profesor fiziologije vežbanja, medicine i ishrane na McGill University u Montrealu, koji takođe nije bio uključen u istraživanje, rekao je za NBC News da se slaže, dodajući da osobe koje vežbaju ujutru verovatno praktikuju i druge ponašanja koja doprinose smanjenju telesne težine i poboljšanju zdravlja.

U stvari, istraživanje objavljeno u februaru 2023. godine je pokazalo da je vežbanje u podne i popodne povezano sa smanjenim rizikom od prevremenog umiranja, posebno kod određenih osoba.

Prednosti jutarnjeg vežbanja: Isplati se biti jutarnji tip

Ljudi koji se prirodno bude rano u toku dana uspevali su da uklope oko 30 minuta više fizičke aktivnosti dnevno za muškarce i oko 20 minuta više za žene u poređenju sa osobama koje su noćni tipovi, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Finskoj.

Žene koje su vežbale između 6 i 8 ujutru su imale veće smanjenje masnoće u predelu stomaka i krvnog pritiska, a postigle su i jače mišiće nogu u poređenju sa onima koje su vežbale rano uveče, pokazalo je istraživanje iz 2022. godine objavljeno u časopisu Frontiers in Physiology.

Tačni mehanizmi “ostaju nepoznati”, napisali su autori, ali “jutarnje vežbanje sve više se prepoznaje kao korisno za održavanje vežbanja i upravljanje težinom kod osoba sa viškom kilograma i gojaznosti”.

Mitchell je takođe rekao da ranija istraživanja pokazuju da vežbanje ujutru može da podstakne molekularni sat tela, koji kontroliše kada određene molekule obavljaju određene funkcije, da se resetuje, što doprinosi metaboličkom zdravlju i mršavljenju.

Onda tu je i praktična strana: Ako vežbate ujutru, završavate to odmah, i manje je šanse da nešto ometa vaše vežbanje – kao što je last-minute projekat koji vas tera da ostanete na poslu – i imate momentum, rekao je Daniel Pink, autor knjige “When: The Scientific Secrets of Perfect Timing”, ranije za TODAY.

Ta rana vežbanja mogu vam pomoći da izgubite težinu, razvijete naviku ili započnete dan sa boljim raspoloženjem, dodao je.

Osobe koje vežbaju ujutru osećaju se veoma dobro zbog toga što su prvu stvar već postigle, rekao je Jack Raglin, doktor nauka, psiholog za vežbanje i profesor na Indiana University School of Public Health-Bloomington, ranije za TODAY.

“Imate to već iza sebe i ceo dan vam je pred vama i možete to staviti na svoju listu”,


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!