Podeli vest

Nemili događaji na severu Kosova i Metohije i u Velikoj Hoči poruka su Albina Kurtija Srbima da nisu poželjni i da će na silu sprovesti izbore, ocenio je ministar odbrane Miloš Vučević.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučević
Foto: Shutterstock

Ministar odbrane Miloš Vučević je danas za RTS rekao da je istraga u toku povodom nekoliko topovskih udara u Bošnjačkoj mahali i Mikronaselju u Severnoj Kosovskoj Mitrovici te da je do sada poznato da nema povređenih ni veće materijalne štete.

On je ocenio da je na Kosovu i Metohiji napeta atmosfera u kontinuitetu. N

ekome odgovaraju tenzije, ne dozvoljava se spuštanje sa tog na razumniji nivo i vraćanje dijalogu, rekao je on. Istakao je da kosovske snage pokušavaju upade u opštinske izborne komisije, kroz prozore tih administrativnih prostora.

“Albin Kurti još jednom šalje poruku Srbima na severu da nisu poželjni i da će na silu sprovesti izbore”, rekao je on. Dodao je da je sve što Kurti radi usmereno da očiste KIM od Srba.

“Nadam se da će Srbi ostati dostojni, iako to nije lako jer takav ambijent tamo traje 23 godine. A Srbi su konstatno izloženi nekom pritisku”, rekao je on.

Policijsku opsadu proizvođača rakije i vina u srpskoj Velikoj Hoči ocenio je kao sramotu.

“Sve je tamo u duhu demokratije i vladavina prava, a samo ta porodica nije platila porez i akcizu, drže ih opkoljene, ne daju im da dišu”, rekao je on.

Vučević je rekao da postoji stalna dvosmerna komunikacija načelnika generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR-a.

“KFOR je garant zaštite svih građana na KIM. Verujem da su svesni svoje odgovornosti. Obavezni su da čuvaju i garantuju bezbednost svim građanima i na svakom delu KIM”, rekao je on.

Vučević, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, rekao je da će država čiti sve što može da bude urađeno na političkom nivou te da je dijalog poželjan.

“Srbija je posvećena miru i očuvanju stabilnosti u regionu. Srbiji se ne ratuje, uradićemo sve što je do nas za mir i stabilnost. Ali potrebna je volja i želja i druge strane”, rekao je on.

Vučević je istakao da je Vojska garant suvereniteta i odvraćajući faktor.

“Ne igramo se ratnih igara ni junačenja, ali neće biti ni Bljeska ni Oluje, ni 17. marta 2004. godine”, poručio je on.

Vučević je kao dobar signal ocenio izjavu ambasadora SAD u Prištini da nema uslova za održavanje izbora u četiri opštine na severu KiM, a te izbore nazvao je fingiranim.

On je ocenio da je odlazak predsednika Aleksandra Vučića u Tiranu dobar potez. Govoreći o medijskim napisima da se spremao napad na Vučića istakao je da je predsednik Srbije bio bezbedan. Dodao je da ipak nisu slučajno kroz medije plasirane vesti o ugroženosti.

“Predsednik ima svoju politiku i čvrst je lider, izaziva pažnju i negativne stavove. Ne bih voleo da su ga svi tamo hvalili. Uplašio bih se za politiku Srbije”, rekao je on.

Dodao je da kad vidi da neko Vučića napada zbog Srbije onda zna da se vodi dobra politika, i da se Srbija vratila sebi, te da donosi sam o sebi odluke. “Vojska Srbije biće neko ko stvara ambijent da Srbija sama o sebi odlučuje”, poručio je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: