Podeli vest

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocenio je da je situacija na KiM u najmanju ruku uznemirujuća i da je život za Srbe neodrživ.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vucevic
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA/ARHIVA

Kako je rekao, od dolaska Kurtija na čelo privremenih prištinskih institucija, Srba na KiM je manje za 11 odsto i plaši se da će se taj trend nastaviti.

“Imamo iskreno divljenje prema svim Srbima koji ostaju i opstaju na KiM sve ove godine. To je život u nemogućim uslovima. Niko od nas ne može da percipira šta se dešava i kakav je to život”, naveo je Vučević na TV Prva.
Ministar odbrane je naveo da ga posebno iritira kada neko iz centralne Srbije učestvuje u etiketiranju i žigosanju Srba da su centri ili mesta organizovanih kriminalnih grupa i, kako kaže, igraju “dupli pas”, fudbalski rečeno, sa Kurtijem da bi stvorio legitimitet za sve ono što se radi Srbima.

Osvrćući se na navode da Srbija gomila vojsku na administrativnoj liniji, ministar je rekao da ćemo neke političke zahteve, konsekvence i ciljeve videti u narednim danima.

Kako kaže, tokom krize sa barikadama krajem ’22. godine, mi smo prevareni kao država i kao narod.

“Tada smo imali nešto više od 13.000 pripadnika Vojske Srbije i specijalnih jedinica MUP-a u tom potezu oko administrativne linije i u garnizonima u blizini. Sada, dva dana posle događaja u Banjskoj, mi smo imali 8.350”, rekao je Vučević.

Kako kaže, trenutno se čuje kanonada optužbi iz međunarodne zajednice da Srbija nešto gomila.

“Danas mi imamo ispod 4.500 pripadnika Vojske Srbije na delu suverene teritorije Republike Srbije na kojoj naša vojska sme apsolutno slobodno da se kreće. Mi nemamo nikakve restriktivne odredbe za kopnenu zonu bezbednosti – koliko ljudi smemo da imamo ili koliko tehnike i naoružanja možemo da postavimo na tom potezu”, naveo je ministar.

Vučević je rekao da sada imamo deangažovanje, a ne povlačenje, dela jedinica i da se one vraćaju u svoje garnizone i kasarne i na svoje redovne aktivnosti.

Kako kaže, Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane prate sve što se dešava na tom prostoru, koji po svim međunarodnim pravima i pravilima pripada Republici Srbiji, jer je to veliki bezbednosni rizik i pretnja za našu državu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

FK PARTIZAN POČEO PRIPREME

Fudbaleri Partizana počeli su danas pripreme za novu sezonu, predvođeni novim-starim trenerom Aleksandrom Stanojevićem.