Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, u okviru diplomatske akcije u Ujedinjenim nacijama, kako bi pokušalo da se spreči usvajanje Rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da Srbe žigoše kao genocidan narod, razgovarati sa liderima 50 država, sa posebnim akcentom na zemlje Afrike, saznaju nezvanično Novosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

vućič
Foto: Shutterstock

Prema informacijama lista, fokus je na zemljama Sahela među kojima su Senegal, Alžir, Niger, Centralnoafrička Republika, Etiopija, Eritreja, a takođe je izuzetno važno pridobiti Egipat kao zemlju koja u Africi ima veliki uticaj, ali i Angolu i Trinidad, karipsku zemlju koja predsedava “svetskom kućom”.

Novosti navode da su kontakti sa kosponzorom rezolucije, Ruandom već uspostavljeni, ali da, prema saznanjima lista, ne treba gajiti prevelike nade u uspeh. Kako se dodaje, ova zemlja je pod direktnim uticajem Nemaca i Britanaca i dobija ogroman novac za obnovu zemlje, čije je stanovništvo stradalo u genocidu 1994. godine.

“Zapadnjaci se na ovaj način ‘peru’, jer nisu učinili ništa da masakr bude sprečen”, navodi list.

Podseća se da je predsednik Vučić rekao da je formiran tim države za UN i Srebrenicu i da će otići u Njujork kako bi u Generalnoj skupštini pokušao da zaustavi rezoluciju.

Tekst Rezolucije o Srebrenici, koji predviđa da 11. jul bude međunarodni dan sećanja na genocid, osudu svih koji “negiraju genocid” i da se ova tema nađe u obrazovnim programima u udžbenicima, trebalo bi da se nađe na dnevnom redu redovnog zasedanja Generalne skupštine krajem aprila.

Rezolucije koje donosi Generalna skupština UN nisu obavezujuće, ali imaju određenu političku težinu, navodi list i podseća da je pokušaj da se pred SB UN donese akt o Srebrenici propao 2015. godine, kada je Velika Britanija želela da se izglasa tekst u kojem se na Srbe prebacuje sva krivica, ali je Rusija uložila veto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: