Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na ceremoniji, tokom koje je u prve oficirske činove promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, da će Srbija učiniti sve da sačuva mir, ali i da će nastaviti da razvija svoju industriju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Vučić je na početku obraćanja citirao Vojvodu Mišića, koji je rekao da se lako u ratu gubi glava, ali i da se jednako lako gubi i obraz.

“Lepo je i časno biti vojnik Vojske Srbije, lepo je i časno služiti svojoj otadžbini. Ničeg lepšeg i časnijeg nema, ali vam taj posao neće biti lak. U stvari, sećaćete se svog školovanja kao najlepših godina svog života i hvala vam na tome što ste odgovorno i ozbiljno pristupili tom poslu. Hvama vam što danas možemo mnogo toga da očekujemo od vas u budućnosti i što od vas možemo mnogo toga da tražimo”, rekao je Vučić.

Zahvalio im je što su i po snegu, suncu, kiši, vetru obavljali svoje nimalo lake zadatke, uvek otadžbinu stavljajući ispred svega. “Kada sam rekao teško vreme i veliko breme na vašim plećima, mislim na situaciju u svetu i regionu za koju nismo ni krivi ni dužni. Mi vojsku gradimo i vas smo školovali da biste bili odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da je Srbija lak plen. Zato vojske i postoje. Zato ulažemo mniogo više nego ikada”, naveo je Vučić.

Kako je rekao, životni standrad vojnika je danas mnogo bolji i veći.

“I neće vaši roditelji morati da brinu hoćete li da prežviljavate i da li ćete biti podstanari narednih 10, 20 ili 30 godina – nećete! Sve te probleme ćemo da rešavamo, ali ono što je za nas važno to je da vi znate da moramo uvek i u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo i sačuvamo svoju zemlju i otadžbinu”, istakao je Vučić.

Kaže i da nije lako nabaviti opremu i naoružanje.

“Nije nam lako ni da vas naoružavamo i opremamo, jer kad hoćemo da kupimo opremu na Istoku, ne možemo, jer nam ne dozvoljavaju ovi sa Zapada, kad hoćemo da kupimo opremu na Zapadu, ne možemo jer vas pitaju, a šta će vam to oružje i oprema. I šta ih briga što svakoga dana iz regiona možete da čujete kako bi hteli da vide Srbiju što slabiju i nije problem što se svi ostali naoružavaju, uvek je problem kada Srbija samo želi da bude odvraćajući faktor”, rekao je Vučić.

Poručio je da će Srbija dati sve da sačuva mir.

“Ali vi, dragi oficiri, uvek morate da znate da samo svojom snagom i svojom hrabrošću, marljivošću, odgovornošću i ozbiljnošću možemo svoju zemlju i svoj narod da sacuvamo i ne smemo da pokazujemo slabost i ne smemo da pokazujemo da su nas pobedili time što su nam napravili bezbroj birokratskih prepreka da budemo snažniji i jači”, rekao je Vučić.

Srbija će nastaviti da razvija svoju industriju, rekao je Vučić, i daće sve od sebe da “budemo svoj na svome i da nikome ne padne na pamet da Srbiju napadne”.

“I verujte mi na reč, bićemo sve jači, a mi jače pojačanje od vas nismo mogli da dobijemo. Ne postoji oružje i oruđe koje vredi više od vaše pameti i od vaših srca”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić uručio oficirske sablje sa posvetom najboljim kadetima

Ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije održana je ceremonija tokom koje je u prve oficirske činove promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kome je načelnik Vojne akademije Srđan Blagojević predao raport ispred postrojenih ešalona Vojne akademije. Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministarka pravde Maja Popović, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović kao i načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, a takođe i prepadnici crkava i verskih zajednica.

Rektor Univerziteta odbrane brigadni general Boban Đorović je istakao da je cilj školavanja da se kadetima pruže relevantna znanja

. “Cilj nam je bio da svaki kadet i kadetkinja razvije svoje umne, moralne i psihofizičke sposobnosti do nivoa koji zahteva prvi oficirski čin, i preko toga, do masnimalnih granica ličnih mogućnosti svakog kadeta ponaosob”, rekao je Đorović.

On je istakao da je potvrda ugleda i kvalita Univerziteta odbrane današnje prisustvo delagacija oružanih snaga iz Alžira, Belorusije, BiH, Bugarske, Češke, Egipta, Francuske, Grčke, Mađarske i SAD. “Ono što vašem položaju od sada pa do kraja karijere daje čvrstinu jeste smisao. Imajte na umu da je služba oficira duboko smislena”, poručio je Đorović kadetima.

Nakon čitanja Ukaza predsednika Srbije o proizvođenju kadeta u čin potporučnika, Vučić je najuspešnijima uručio oficirske sablje sa posvetom, i to Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić.

Nakon promocije počeo je marš ešalona Vojske Srbije. Vojnu akademiju završava 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završava 27 mladića i devojaka iz 9. klase Medicinskog fakulteta VMA. Program svečanosti uveličaće i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” i Reprezentativnog orkestra Garde. Tokom održavanja manifestacije, do 14:30, biće zaustavljen saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine i u okolnim ulicama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: