Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će otputovati u Brisel, na sutrasnji sastanak, istakavši da putuje ne zato što misli da može da se napravi neki dogovor, već zato što ne želi da im pruži razlog da kažu da Srbije ne želi da učestvuje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će otputovati u Brisel, na sutrasnji sastanak, istakavši da putuje ne zato što misli da može da se napravi neki dogovor, već zato što ne želi da im pruži razlog da kažu da Srbije ne želi da učestvuje.

Vučić je, na televiziji Prva, na pitanje da li očekuje dogovor u Briselu, rekao da nije optimista.

Da je Kurti hteo da odloži odluku, već bi je odložio

Da je Aljbin Kurti hteo da odloži odluku o preregistraciji, na koju i nije imao pravo, već bi je odložio, izjavio je predsednik.

Na konstataciju da Stejt department i Žozep Borelj pozivaju Kurtija da odloži odluku, te upitan šta misli da će se dogoditi, Vučić je odgovorio:

“Ne mislim ništa. Da je hteo da odloži odluku, odložio bi ranije”.

Ako kosovska policija pređe na sever, imaćemo pakao

Vučić je istakao da Srbi sa Kosova i Metohije neće prihvatiti kažnjavanje zbog tablica i naglasio da će, ukoliko u sprovođenju preregistracije vozila budu učestvovale i specijalne jedinice kosovske policije, biti pakao na terenu.

Predsednik je pojasnio da specijalne jedinice kosovske policije nemaju šta da rade na severu Kosova i Metohije.

Na pitanje šta će uraditi država Srbija ukoliko do toga i dođe, Vučić kaže da će biti uz svoj narod, a za Srbe na Kosovu i Metohiji kaže da će čuvati svoja ognjišta.

Predsednik, odgovarajući na pitanje da li u tom slučaju postoji mogućnost da dođe do oružanog sukoba, rata, kaže da se nada da se to neće dogoditi.

“Nadam se da se neće dogoditi, ali ne zavisi od nas. Mi smo uradili sve što je do nas da to izbegnemo”, kaže predsednik

Priština je krenula u operativnu akciju proterivanja Srba

Predsednik Srbije izjavio je danas da je Priština krenula u operativnu akciju smišljenu za proterivanje Srba sa severa KiM.

“Jedno je legalizacija pozicije kosovske vojske, za šta bi im glasali Rašić, Rada Trajković i ostali. Drugo je oduzimanje prava na zastupljenost od 10 poslanika od ukupno 120 u kosovskom parlamentu, a treće je dekriminalizacija severa i dalji ulazak i formalizovanje stacioniranja specijalnih snaga i albanske policije i vojske na severu, da bi se tobož dekriminalizovao sever KiM, a u svari sa ciljem da bi se proterali Srbi sa severa”, rekao je Vučić.

Mir zavisi od pritiska međunarodne zajednice na Prištinu

“Mir na KiM zavisi od zapadnih sila i toga da li će pritisnuti Prištinu. Da li oni žele mir ili ne. I od ničega vise. U Kurtijev racio odavno ne verujem, ne želim da kažem ni jednu ružnu reč o njemu i to je to”, rekao je Vučić.

Na pitanje šta će se dogoditi ako dođe do odlaganja preregistracije vozila, Vučić je odgovorio da nam to ništa ne znači.

SAD pokušavaju, EU ne verujem ništa po pitanju KiM

Vučić je izjavio da veruje Americi da pokušava da ubedi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dođe do dogovora, za razliku od EU, posebno Nemačke kojima ne veruje ništa što se tiče Kosova i Metohije.

Odgovarajući na pitanje da li veruje da SAD i EU ne uspevaju da ubede Kurtija da odloži odluku o preregistraciji vozila, predsednik je kazao da veruje da SAD pokušavaju, jer im nije potreban sukob u ovom trenutku dodajući da će nesumnjivo biti na njihovoj strani.

Kako sada stvari stoje Srpska lista će bojkovati izbore

Predsednik je ocenio da, kako stvari sada stoje, Srpska lista će bojkovati izbore raspisane na severu Kosova i Metohije za 18. decembar uz napomenu da će biti velikih pritisaka na njih da učestvuju.

Vučić je za TV Prva kazao da Priština nije “časila časa” i odmah je raspisala izbore, umesto da su pokušali da se dogovore.

.

Prvo su napadali zašto su Srbi u institucijama, a sad zašto nisu

Aleksandar Vučić izjavio je danas da su ga politički protivnici u Srbiji ranije napadali za to što su Srbi ušli u kosovske institucije, pa kada su izašli jer je postalo jasno da Albanci neće da ispune Briselski sporazum – zašto su izašli, a onda kada su poslanici Srpske liste verifikovali mandate u kosovskom parlamentu pitaju – zašto se vraćaju.

Predsednik je istakao da će nekim političarima u Srbiji uvek biti kriv, šta god da se dogodi i naglasio su Srbi sa severa KiM sami rekli da se ne vraćaju u institucije, kao i da on pokušava da spreči plan Prištine da protera Srbe sa severa KiM.

Svima država kriva, svi bi da se iživljavaju nad njom

Predsednik je rekao da je svima za sve kriva država i da bi svi da se iživljavaju nad njom.

Vučić je to konstatovao odgovarajući na pitanje o reagovanju uprave fudbalskog kluba Partizan zbog ponašanaj najvijača i dodao da i kada bi izdali saopštenje bolje da ga ne izdaju.

Nema zemlje koja je trajno zabranila litijum

Predsednik je ponovio da se projekat “Rio Tinto” ne nastavlja, a da je njegovo mišljenje da je Srbija napravila grešku odustajanjem od tog poduhvata, jer bi doneo napredak.

“Sad će ovi zeleni, ponovo da protestuju protiv litijujma. A, protiv čega? Nema lituijuma, to je protest protiv mog slobodnog mišljenja. Ja ne mogu da verujem šta smo uradili… Možete da me ubijete, ali ne možete da promenite moje mišljenje”, rekao je Vučić.

Hrane imamo, ekonomija nam je snažnija i otpornija

Vučić je istakao da građani Srbije neće imati problema po pitanju snabdevenosti hranom dodajući da je i srpska ekonomija blizu recesiji, ali da je naša ekonomija mnogo otpornija i snažnija.

“Očekujem da bude velikih problema u snabdevanju hrane u celoj Evropi, a kod nas biće u redu. Sve što nam je potrebno za život imamo, kupili smo mnogo, obezbedili smo mnogo, potrošili smo mnogo para, kao pravi domaćini, imamo svega”, rekao je predsednik.

Neće biti restrikcija struje, ima dovoljno energenata za zimu

Predsednik je poručio da neće biti restrikcija struje, jer je država mnogo toga preduzela kako bi obezbedila dovoljno energenata za zimu, ali je upozorio da ovih dana mnogo trošimo i gasa i struje iako nije toliko hladno vreme.

“Mnogo trošimo i gasa i struje, juče smo potrošili 11,74 miliona kubika gasa – mnogo trošimo novca. Tako dnevno potrošimo oko 12,5 ili 13 miliona evra za gas, a građani vrate kroz račune samo tri do četiri miliona evra”, rekao je Vučić.

Ovom zemljom neće vladati kriminal i narko dileri

Možete mene da ubijete, ali neće ovom zemljom da vladaju kriminal i narko dileri, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući poslednje uvredljive poruke na njegov račun koje su uputili navijača Partizana sa tribina.

Na pitanje da li skandiranje “grobara” protiv njega na poslednjoj utakmici znači podršku Veljku Belivuk i da li su transparenti “stop francuskoj operaciji Skaj u Srbiji” i “sloboda za grobare”, poruka njemu lično, Vučić je za TV Prva rekao da je u pitanju poruka građanima Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: