Podeli vest

Početkom juna mladi će dobiti dodatnih 100 evra

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će mladi početkom juna dobiti još po 100 evra, da će Srbija biti dobro snabdevena, a cene niže nego u Evropi.

On je za TV Prva rekao da je inflacija i kod nas uvezena, zbog porasta cena energenata, da je veća od očekivane, ali da je manja nego u Evropi.

Naveo je da je u decembru bila 4,1 odsto, u odnosu na procenjenih dva odsto.

On je naveo da je Nemačka očekivala inflaciju do 3,3, a ici će do 5,7 i 6,1 odsto, dok centralna banka BiH očekuje inflaciju od 9,2 procenta.

Vučić je objasnio da se porast cena ne moze izbeći, jer rastu cene energenata i đubriva, a to sve ulazi u cenu poljoprivrednih proizvoda i tako da se stvara začarani krug.

Vučić je dodao da je dobro što nismo poslušali i što nismo zatvorili rudnike uglja, jer sada niko ne bi imao struju.

“Država nije igracka ni izbori nisu igra, to je ozbiljnije od necijih zelja i prioriteta, to je kompleksan sistem”, ukazao je Vučić.

Kaze i da će Srbija biti dobro snabdevena, da će biti svega i po nižim cenama nego u Evropi, ali i da zbog svih uticaja ne mogu da budu dovoljno niske.

Ističe i da se mora sačuvati pozitivan privredni rast, jer sve procene padaju.

Napominje da su svetske finansijske institucije Srbiji predviđale privredni rast od 4,5, odsto i da će procene verovatno biti smanjene na 3,5 procenta, a da se smanjenje rasta očekuje i u svetu.

“Kada bi sacuvali to nema zime, ali plasim se da ce biti teze i losije u celom svetu”, rekao je Vučić.

Povodom kritika političkih protivnika da se vestački održavaju cene i kurs dinara, Vucić je upitao kako kurs vestacki može da se održava 10 godina na 118 dinara za evro i što ga oni nisu sačuvali na 75 dinara.

“Nema u ekonomiji veštački. Manja je kod nas inflacija nego u Evropi, a finansije su stabilne”, istakao je Vučić.

On je podsetio na situaciju u drugim zemljama gde će hleb da ode na 10 evra i postaće luksuzna hrana, na to da nema dovoljno ulja ni u regionu i da mu je sve visa cena.

Navodi da za Srbiju u tom smilslu neće biti problema jer proizvodi oko 332 hiljade tona, a naše potrebe idu do 100 000 tona ulja, tako da ostalo moze da ide u izvoz.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: