Podeli vest

Spajanje mosta deo je šireg projekta izgradnje auto-puta Ruma – Šabac i brze saobraćajnice Šabac – Loznica.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vucic aleksandar
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

Novi most na Savi kod Šapca, u okviru izgradnje auto-puta Ruma – Šabac i brze saobraćajnice Šabac – Loznica, spojen je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Poslednji kvadratnih metar na glavnom rasponu mosta popunjen je betonom.

Vučić je najavio da će za godinu dana ili godinu i dva, tri meseca biti završen ceo auto-put od Rume do Šapca.

Tokom obilaska radova pitao je nadležne kada će biti gotova brza saobraćajnica do Loznice i dobio odgovor da će sve biti završeno do kraja septembra 2024. godine.

Vučić je rekao da je izvesno je da se u ponedeljak ide na formiranje skupštine , a onda da se sredinom avgusta očekuje formiranje vlade,i da će on uskoro, pre nego što bude formirana vlada govoriti o infrastrkturi.

“A sada i zbog dolaska španskog premijera izvesno je da se tek u ponedeljak ide na formiranje skupštine i to će 1. avgusta da bude završeno, a onda od sredine avgusta je za očekivati formiranje vlade. Pre toga ću da govorim o svim tim problemima (u realizaiciji projekata)”, rekao je Vučić.

Rekao je da su cene građevinskog materijala puno poskupele u prethodnom periodu, ali da se sada malo vraćaju.

“Uspevamo da održimo nivo radova koje smo započeli”, naveo je Vučić.

Istakao je da će za samo godinu i dva ili tri meseca ili do kraja sledeće godine, od Beograda od Šapca stizati za samo 40 minuta a ne sat i 10 minuta.

Završnim radovima na spajanju mosta prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ambasador Azerbejdzana u Srbiji Kamil Hasijev, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, kao i predstavnici lokalnih opština i izvođača radova.

Most na Savi kod Šapca deo je auto-puta do Rume, a čine ga prilazne konstrukcije u dužini od 300 i 400 metara i glavni raspon preko reke od oko 600 metara.

Glavni izvođač radova je azerbejdžanska firma Azvirt.

Dužina mosta je 1,33 km, a fundiran je na 371 šipu, sa ukupno 45 naglavnih greda i 47 stubova.

Most je deo auto-puta Ruma – Šabac dužine 21 kilometar, čiji završetak najavljen za polovinu sledeće godine, a deo istog projekta je izgradnja i brze saobraćajnice Šabac- Loznica dužine 54 kilometra, tako da će most kod Šapca spojiti budući auto-put i brzu saobraćajnicu.

Ukupna dužina tri deonice koje će povezati sremski i mačvanski okrug je 77 kilometara, a procenjena vrednost posla je 467,5 miliona evra.

Auto-put će imati šest traka, a brza saobraćajnica četiri saobraćajne trake.

Radovi na izgradnji auto-puta Ruma – Šabac počeli su krajem 2019. godine.

Investicija je važna i zato što se nastavlja na budući Fruškogorski koridor, od Novog Sada do Rume, u dužini od 45 kilometara, tako da će ceo potez od Novog Sada do Loznice biti dug ukupno 122,4 km.

Novim koridorom do Loznice će se stizati za samo sat i 15 minuta.

Deonica Ruma – Šabac preko novog mosta na Savi, takođe, rasteretiće saobraćajno sela Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, a ispred Hrtkovaca biće izgrađen nadvožnjak s petljom.

Saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica povezaće oko 600.000 ljudi u Mačvanskom i Sremskom okrugu, a biće i najkraća veza između Beograda i Novog sada sa Republikom Srpskom i BiH preko granicnog prelaza Badovinci (Pavlovića ćuprija) i dalje prema Bijeljini ili prelaza Trbužnica kod Loznice.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: