Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, tokom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije, da je ta agencija važna za bezbednost i sigurnost naše vojske i da prati i sve što se dešava u Kopnenoj zoni bezbednosti uz administrativnu liniju sa KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Vučić je podsetio da se, sa druge strane, Vojnoobaveštajna agencija bavi onim što se dešava spolja i prikuplja podatke o tome šta se dešava u Ukrajini i Gazi i drugim mestima, kako bismo mogli da iskustva primenimo u svom odbrambednom sistemu.
“Vojnobezbednosna agencija se bavi bezbednošću i sigurnošću naše vojske i onim što se dešava u našim kasarnama i važno je da uvek imate punu kontrolu nad onim što se zbiva”, naglasio je Vučić i istakao da Vojnobezbednosna agencija sarađuje i sa svim drugim službama bezbednosti.
Istakao je da se, takođe, bavi i bezbednošću naših vojnih objekata i pripadnika Vojske Srbije.


Predstavnici Vojnobezbednosne agencije su rekli Vučiću da Operativni centar radi non stop, 24 sata, 365 dana u godini i da se odatle kontroliše cela teriorija i prikuljaju informacije.


Zajedno sa Vučićem Dežurni operativni centar VBA obilaze i ministar odbrane Miloš Vučevićm, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Želimir Glišović, kao i predstavnici VBA.


Vučić:Tzv.KBS ima 223 oklopna vozila, a ne bi smeli da postoje

Vučić je rekao danas, prilikom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije u Beogradu, da tzv. kosovske snage bezbednosti raspolažu sa 223 oklopna vozila i da im je plan da taj broj povećaju na 350.


Kako je naveo, neregularne i nelegalne snage Albanaca na KiM uopšte ne bi smele da postoje.
“Tzv. kosovske snage bezbednosti, koje ne smeju da postoje po međunarodnim javno-pravnim normama i po Rezoluciji 1244, bez sopstvene proizvodnje, ukupno u ovom trenutku imaju, zajedno sa tzv. kosovskom policijom 223 oklopna vozila.
To su lako oklopljena vozila, najčešće su vozila za prevoz pešadijskih jedinica. Tu ima osim “gardijana”, “hamera” najviše, ali ima i turskih “vurana”, “kirpija”, “kobri”, nekih “ambera” i tako nešto. To su sve turska vozila koja su dobili”, rekao je Vučić.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ


Vučić je naveo i da je plan da se broj tih oklopnih vozila poveća, kao i broj osoblja.
“Oni žele da povećaju na 350 oklopnih vozila, žele da 2027. imaju 5.500, kako oni to kažu, profesionalnih vojnika u KBS-u i još 20.000 u prvoj rezervi, to su njihovi planovi. Za nas tu nema iznenađenja. Amerika to vodi, Amerika time rukovodi, to rade veliki stručnjaci, ozbiljni ljudi, oni će biti i mentalno, i fizički, i organizacijski, vrlo, vrlo spremni. Amerikanci i NATO to rade na izuzetno ozbiljan i odgovoran način”, izjavio je Vučić.


Predsednik je rekao da je naše da razumemo šta je to što se zbiva oko nas, da čuvamo mir, da čuvamo stabilnost, ali i da snažimo našu vojsku.
Kako je rekao, koordinacija bezbednosnih struktura Srbije tj. MUP-a i vojske je vrlo dobra.


Vučić: Uskoro krećemo u serijsku proizvodnju domaćih dronova “samoubica”

Predsednik Srbije je izjavio da očekuje da uskoro, prvi put, krenemo u Srbiji sa serijskom proizvodnjom dronova “samoubica” i najavio da bi već pre kraja ove godine mogli da imamo više hiljada takvih dronova i predatih Vojsci Srbije na upotrebu.


Vučić je tokom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije rekao novinarima da to može sa ponosom da najavi i zahvalio ljudima iz Vojnotehničkog instituta i svima drugima koji u tom učestvuju, što su vredno i naporno radili po tom pitanju.
“Promenićemo i bojevu glavu za taj prvi ‘killer’ dron sa kojim ćemo mi da izađemo i verujem da ćemo više hiljada komada imati završenih i predatih vojsci na upotrebu već pre kraja ove 2024. godine”, rekao je Vučić.


Naglasio je da su ti dronovi rezultat domaće pameti i domaće proizvodnje.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ


Vučić:Cilj da se ukloni trag postojanja Srbije i srpskog naroda na KiM

Vućić je izjavio danas da rušenje međunarodnog pravnog poretka daljim naoružavanjem tzv. kosovsko-bezbednosnih snaga, ima za cilj da se suprotno rezoluciji 1244, sa teritorije Kosova i Metohije u potpunosti ukloni bilo kakav trag postojanja Republike Srbije, kao i srpskog naroda.
“Izjave pojedinih tzv. kosovskih zvaničnika nedvosmisleno govore o njihovom cilju uništenja srpskog naroda”, rekao je on posle obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije (VBA).


Vućić je dodao da odluka o daljem naoružavanju nije samo najavljena već je doneta u američkom kongresu i odigrava se gotovo svakodnevno i posredstvom drugih zemalja, pre svega Turske, ali i NATO zemalja i Hrvatske.
“Kada se hvale da će svaka policijska patrola biti naoružana dugim cevima, šalju jasnu poruku da za Srbe nema mesta, jer samo određene jedinice imaju pravo i mogućnost da nose takvo naoružanje. Sada će biti prisutni naoružani policajci sa dugim cevima samo kako bi Srbi osećali nesigurnost i što pre napustili Kosovo”, rekao je Vučić.


On je naveo i da Priština ima najbrže rastući budžet za vojsku i policiju, koje kako je naglasio ne bi smele da postoje prema međunarodnom javnom pravu.


Vučić: Vojska je danas desetostruko jača nego pre 10 godina

Vučić je rekao danas da je Vojska Srbije danas desetostruko, a mogao bi, kako je naveo, da kaže i da je stostruko jača nego pre deset godina što pokazuje koliko se tada neodgovorno odnosilo prema državi.


Vučić je, odgovarajući na pitanje da li je nabavka oružja i oruđa koju je najavio odgovor na naoružavanje Prištine ili realizacija prethodnih planova, Vučić je kazao da Srbija ima svoje planove, ali i da dobro razume šta je to što se zbiva i ne samo kada je reč o Prištini.
“Dobro analizirate situaciju u svetu, analizirate situaciju u regionu, sagledavate sve činjenice, dobro vidite kako se kreću i političke prilike, dobro razumete interese i čiji su sve interesi da Srbija bude slomljena. U skladu sa tim donosite odluke i naravno u skladu sa svojim mogućnostima. Naše su mogućnosti izuzetno male u odnosu na velesile poput SAD, Turske i mnoge druge koje brinu o albanskim nelegalnim i kriminalnim strukturama”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija njima ne može da se suprotstavi, ni u novcu, ni u oružju, ali može da uvek bude dovoljno snažna da to bude odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da je ugrozi.
“I to je odgovorno i to je ozbiljno ponašanje”, rekao je Vučić.


Imao je i poruku za one koji tvrde da ne treba da se ulaže u Vojsku nego u nešto drugo, rekavši da bez vojske Srbija ne bi postojala.
“Pozobali bi je za tri dana i to odlično znam, pošto niko u ovoj zemlji silom prilika, silom posla koji obavljam, ne zna međunarodne prilike kao što ih ja poznajem, ne poznaje međunarodnu situaciju kao što ja poznajem i ne poznaje aktere te situacije kao što ih ja poznajem. I znam koliko je važno da naša vojska snaži”, rekao je Vučić.


Vučić: Ove godine ćemo najviše ulagati u vojnu opremu

Peedsednik je najavio da će 2024. biti godina u kojoj će se najviše do sada ulagati u vojnu opremu koja bi trebalo da stigne do kraja 2026. godine, kao i da se priprema novi paket finansijskih sredstava za tu namenu.
“Mi pripremamo sada novi paket od još 150 miliona evra i još 400 miliona evra, za sve ove godine za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije i ova godina će biti najsnažnija i najveća u pogledu vojne opreme i ovo što sam rekao je mimo onoga što je već zapisano u budžetu Republike Srbije, gde je predviđeno negde oko 360 miliona evra za dodatno naoružavanje, pa kada sve ovo saberete ova godina će biti godina u kojoj ćemo se najbrže i najsnažnije opremati”, rekao je Vučič.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ


Kako je rekao, nova vozila i oprema bi trebalo da stigne do 2026. godine.
“Svakako će biti velike izmene u našim jedinicama, idemo na nešto manje taktičke jedinice, koje će imati mnogo bolju koordinaciju i to nije samo reč o lakim pešadijskim jedinicama, nije reč samo o specijalnim jedinicama, već je reč i o našim oklopno mehanizovanim jedinicama”, kazao je Vučić.


Vučić:Za kupovinu oružja namenske industrije 186 miliona evra

Vučić je rekao danas da Srbija u ovom trenutku ima 186 miliona evra slobodnih sredstava na računu Jugoimport SDPR-a i da će tih 186 miliona biti odmah potrošeno na kupovinu oružja i oruđa iz fabrika srpske namenske industrije.
“To će biti osam Nora, a najeftinija je kupovina kada od sopstvene domaće pameti to kupujemo i zato ćete da vidite koliko toga možete za relativno mali novac da kupite i koliko to više vredi nego 246 ‘džavelina’ koje su izuzetno snažne protivtenkovsko i protivoklopnog oružje, ali ne snažnije od našeg, ali ne odgovara se istom vrstom oružja na isto oružje”, rekao je Vučić nakon obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije.


On je dodao da će Srbija pored osam Nora uzeti 81 produženi “miloš” za prevoz pešadijskih jedinica i dodao da će svako od tih vozila biti naoružano dupsom ili 12,7 ili 14,5 milimetara ili 20 milimetara i protivoklopnim raketama kako bi moglo da u svakom trenutku pruži odgovor i težim oklopno-mehanizovanim jedinicama i borbenim vozilima.
“Uzećemo 30 kupola za Lazare sa specijalnim dupsovima, uzećemo i deo mađarske robe koju nabavljamo, to je 26 borbenih vozila pešadije i još nekih delova”, rekao je Vučić i dodao da je stigla i oprema koja je kupljena pre dve godine, a koja se tiče ometanja neprijateljskih dronova i niskoletećih letelica, helikoptera i aviona.


Naveo je da Srbija privodi kraju potpuno opremanje PVO sistema, koji će, prema njegovim rečima, predstavljati izuzetno veliki problem za svakog potencijalnog agresora na našu zemlju.


Vučić o uhapšenom za špijunažu: BIA nastavlja da radi svoj posao

“Bezbednosno-informativna agencija će nastaviti da radi svoj posao, a nema sumnje da je na teritoriji Srbije pojačano dejstvo i prisustvo različitih obaveštajnih i svih drugih agencija iz inostranstva”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje u vezi sa hapšenjem srpskog državljanima koji je, kako je rečeno, radio u korist špijunskih službi Albanije.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ


Vučić je rekao da je dobio nešto širi izveštaj i da je to posao za BIA, ali da nema sumnje da je pojačano prisustvo obaveštajnih agencija “iz razumljivih razloga”.
“Naša zemlja je zemlja koja se ne uklapa u kalupe poslušništva i podaništva, naša zemlja je slobodna i slobodarska, naša zemlja je nezavisna i naša zemlja donosi odluke u skladu sa interesima našeg naroda i naših građana, a ne u skladu sa diktatima koje dobijaju bilo od koga spolja”, istakao je Vučić.


Vučić: Neskriveni cilj Prištine proterivanje, progon i maltretiranje Srba

Povodom najave ministra policije privremenih prištinskih institucija Dželjalja Svečlje da će sve kosovske patrole imati duge cevi, Vučić je izjavio danas da je neskriveni cilj toga proterivanje, progon i maltretiranje Srba.
“Što se tiče izjave Svečlje, ništa neobičajeno. Njihov neskriveni cilj je proterivanje, progon i maltretiranje Srba. Oni će sa tim nastaviti i očigledno, ne samo pod patronatom i uz zaštitu dela međunarodne javnosti, već i uz direktnu podršku. Te puške su dobili iz Hrvatske, dakle iz Evropske unije i NATO”, rekao je Vučić posle obilaska Dežurnog operativnog centra VBA.


Kako je ocenio, sve to što rade – rade ilegalno, rade na kriminalan način, suprotno međunarodnim javno-pravnim normama i poveljama Ujedinjenih nacija.
“Ne interesuje me da li je ovo što govorim dobro za mene kao predsjednika ili će izazvati njihov dodatni bes, pa će i neki unutrašnji politički faktor pokušati na to da se nasloni. Predsednik sam još tri godine. To vreme ću da provedem na toj funkciji ukoliko me zdravlje posluži i obavljaću tu funkciju u skladu sa interesima građana Srbije, a ne u skladu sa interesima neke druge zemlje”, poručio je Vučić.


Vučić: Rezolucija 1244 predviđa demilitarizaciju, a oni im napraviše vojsku

Predsednik Srbije rekao je danas da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) predviđa demilitarizaciju kosovskih Albanaca, a umesto toga deo zapadne međunarodne javnosti pravi vojsku tzv. Kosova.


On je istakao da Srbija nije jaka kao SAD, Velika Britanija, Nemačka ili Turska, ali i dalje može celom svetu da ukaže kako se brutalno krše međunarodne javnopravne norme.
“Uz Rezoluciju 1244, u članu devet, stavu pod B se kaže ‘demilitarizacija OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca, kako se zahteva u stavu 15’. Dakle, ne smeju da postoje nikakve grupe naoružanih Albanaca, a oni im napraviše vojsku. I nastavljaju da prave tu vojsku. Možemo li mi to u ovom trenutku da promenimo, njihov stav i njihovu odluku? Jesmo li dovoljno jaki kao Amerika, Engleska, Nemačka, Turska? Nismo. Ali možemo da ukažemo celom svetu i makar kao kamenčić u cipeli, da ih žulja istina koju izgovaramo. A to je da time na brutalan način krše međunarodne javnopravne norme”, poručio je Vučić nakon obilaska Dežurnog operativnog centra Vojno-bezbedonosne agencije.


On je dodao da države tog dela međunarodne zajednice lažu kada pričaju da se zalažu za poredak UN i ocenio da poredak UN nikada nije interesovao te zemlje, već ih isključivo zanima ispunjavanje sopstvenih interesa.
“To je jedino što ih zanima. I nije uteha to, što osim ljudi u Srbiji, koji to znaju, to saznaje sve veći deo ljudi u svetu, ali od istine se, ako ništa, ne može pobeći”, rekao je Vučić.


On je naveo da se u tački četiri Rezolucije 1244 potvrđuje da će posle povlačenja srpskih snaga bezbednosti sa KiM, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo i Metohiju, radi obavljanja dužnosti u skladu sa Aneksom dva.
“Ne moram da vas podsećam, da po prvi put kada smo zatražili, zbog jasnih uzroka progona srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije, dobili smo odbijajući stav KFOR-a o povratku srpskih trupa u skladu sa Rezolucijom 1244, koja uopšte ne predviđa mogućnost negativnog odgovora na pitanje koje mi nudimo”, rekao je Vučić.


On je dodao da se u tački 10 iste rezolucije kaže da se očekuje da generalni sekretar uz pomoć odgovarajućih međunarodnih organizacija uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu i Metohiji, kako bi se obezbedila privremena uprava na Kosmetu, pri čemu će narod Kosova i Metohije moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).
Vučić je podsetio i na član 15, gde se zahteva od OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca da odmah prekinu sa svim ofanzivnim akcijama i da se povinuju zahtevima za demilitarizaciju, kako to traži šef međunarodnog bezbednosnog prisustva u konsultacijama sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara.
“Nego ne znam gde nam je taj specijalni predstavnik generalnog sekretara. I pitaju li ga i šta”, upitao je Vučić.


On je naveo i da posebna tačka Rezolucije kaže će narod Kosova i Metohije moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SRJ, o čemu će odluku doneti Savet bezbednosti.
“Dakle, i da ima i da nema, i da se bilo šta menja, odluku mora da donese Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. A koju je to odluku donosio? Nikada nikakvu. Ali, baš ih briga”, rekao je Vučić.


On je poručio da Srbija, kao vojno neutralna zemlja, svakoga dana radi na tome da obezbedi punu sigurnost za njene građane.
“Po tom pitanju ljudi mogu da budu mirni. Ne mogu da budu mirni po pitanju produžene agresije na deo teritorije naše zemlje. Ali svi ljudi koji žive van te teritorije, na kojoj se očigledno uspostavlja teror albanskih snaga uz podršku međunarodnih snaga, na svim drugim delovima teritorije nema razloga za brigu, jer naše snage su višestruko snažnije od svih potencijalnih izazivača”, poručio je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: