Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Šapcu da će sanacija i rekultivacija deponije u centru grada biti završena pre roka, kao i da će nadležni zatvarati i ostale nesanitarne deponije u Mačvanskom okrugu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL (STF)

“Radovi na sanaciji i rekultivaciji nesanitarne deponije ‘Dudara’ u Šapcu, koja se nalazi uz obalu Save, na 500 metara od centra grada i na samo 100 metara od prvih stambenih zgrada, biće završeni pre roka – već krajem marta ili početkom aprila”, rekla je Vujović.

Ona je, obilazeći završne radove zajedno, sa gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem, navela da će na tom mestu biti zelena oaza i prostor za rekreaciju građana.

Vujović je izrazila zadovoljstvo izgledom deponije “Dudara” u odnosu na stanje pre nekoliko meseci kada je takođe obilazila radove.

Podsetila je da joj je tadaizvođač obećao da će sve biti završeno pre roka, i da se sada uverila da je obećanje realno.

“Ova deponija duže od 20 godina narušava kvalitet života građana. Iako je zatvorena 2014. godine i od tada se otpad odvozi u regionalni centar ‘Srem-Mačva’, nije urađena sanacija i to mi sada rešavamo. Nakon sanacije deponija u Bogatiću i Zajači, ovo je treća nesanitarna deponija u Mačvanskom okrugu koju smo sanirali kroz projekte Ministarstva”, rekla je ona.

Naglasila je da se nadležni tu neće zaustaviti i da će sanirati i ostale nesanitarne deponije koje čak 30-50 godina smetaju građanima tog okruga.

“Glavni preduslov za to je proširenje regionalnog centra ‘Srem-Mačva’, jer je neophodna alternativna lokacija za odvoženje otpada. Očekujem da ćemo ugovor sa izvođačem potpisati u junu i onda krećemo u modernizaciju i proširenje kapaciteta ovog centra. To je jedan od šest centara koji ćemo graditi u sklopu vizije ‘Srbija 2027’ i čijom izgradnjom ćemo imati uslove za upravljanje otpadom po najvišim standardima“, rekla je ministarka.

Pre obilaska deponije “Dudara”, Vujović je sa gradonačelnikom Pajićem obišla i dve osnovne škole – “Majur” u Štitaru koja je kroz projekat Ministarstva dobila novi kotao na pelet, kao i školu “Nata Jeličić” u Drenovcu koja će iskoristiti priliku da kroz konkurs za 2024. godinu pređe na ekološki prihvatljiviji energent.

“U Šapcu smo po konkursima iz prethodnih godina menjali kotlove u pet škola, a u ovoj godini ćemo ih menjati u još četiri. Škole koje sam danas obišla se nalaze pored kuća, a u Drenovcu je u blizini i vrtić i zato je važno da se radovi što pre završe”, rekla je ona.

“Izašla je konačna lista za ovogodišnji konkurs i do petka ćemo potpisati ugovore za dodelu sredstava gradovima i opštinama širom Srbije”, navela je ona i pozvala sve da počnu radove čim dobiju sredstva, koja su za 2024. rekordno visoka, jer je važno da se radi na podizanju kvaliteta životne sredine naročito tamo gde najmlađi provode puno vremena.

Dodala je da to nisu jedini zeleni projekti u Šapcu, kao i da se u saradnji sa gradskim rukovodstvom radi i na projektima pošumljavanja, uklanjanja divljih deponija, kao i projekti zamene individualnih ložišta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: