Podeli vest

Odmor i san su prva stvar koja se preporučuje kada se razbolimo, a stručnjaci tvrde da san igra ogromnu ulogu u jačanju imuniteta i prevenciji bolesti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

doktor
Foto: Shutterstock

Štaviše, loš san takođe može povećati podložnost određenim vrstama bolesti.

“Studije su pokazale da oni koji hronično spavaju manje od sedam sati noću imaju tri puta veću verovatnoću da će dobiti običnu prehladu u poređenju sa onima koji redovno spavaju osam sati ili više”, kaže Yvonne Chu, MD, specijalista za medicinu sna u VA Connecticut Healthcare System-u.

Isto tako, studije vakcina sugerišu da oni koji manje spavaju proizvode manje antitela na određene vakcine, uključujući one protiv influence i hepatitisa A i B, dodaje dr. Chu.

“Kada su učesnici studije bili lišeni sna oko četiri sata noću u danima koji su prethodili – i jedan do dva dana nakon – vakcinacije, razvili su značajno niži nivo titra antitela u poređenju sa onima koji nisu bili lišeni sna”, objašnjava drChu.

Doktor Chu dodaje i da san može biti singal za loše stanje organizma.

“Kada se organizam bori protiv patogena kvalitet sna se narušava.To je pokazalo i straživanje koje je pratilo dužinu REM faze kod osoba sa akutnom bolešću koja je znatno kraća nego kod zdravih osoba” kaže doktor Chu i ističe da je preduslov jačanja imuniteta dovoljan broj sati sna.

I drugi stručjaci se slažu da su prirodni i veštački suplementi važni za jačanje imuniteta, ali podvlače da je dovoljon broj sati sna preduslov za zdrav organizam.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: