Podeli vest

Napuštanje životinja uskoro bi u Hrvatskoj trebalo da postane krivično delo sa predviđenom kaznom zatvora u trajanju do godinu dana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay ilustracija

Prema aktuelnom zakonu kazna u Hrvatskoj za napuštanje životinja je 4.000 evra.

Osim novog krivičnog dela, Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske planira da učini i dodatni korak u jačanju kaznenopravne zaštite životinja, pa tako predlažu i povećanje zatvorskih kazni za ubijanje ili mučenje životinja.

Predlog je da se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebnu bol ili je izlaže nepotrebnim patnjama kazni zatvorom do dve godine (trenutno je kazna do jedne godine), a ako se to krivično delo počini iz koristoljublja, predlaže se kazna zatvora do tri godine, umesto trenutno dve godine, piše Jutarnji list.

U Srbiji kazne za napuštanje životinja samo novčane

Za napuštanja životinja u Srbiji predviđene su novčane kazne.

Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za pravno lice ukoliko napusti, odnosno odbaci životinju čiji opstanak zavisi neposredno od čoveka, kaže Zakonom o dobrobiti životinja.

Za isti prekršaj, fizičko lice se kažnjava novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Međutim, ubijanje i zlostavljanje životinja spada u sasvim drugu grupu krivičnih dela – protiv životne sredine. 

Krivični zakonik  za ubistvo životinje predviđa novčanu kaznu ili zatvor do dve godine, a u težim slučajevima i do tri godine.

“Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine”, navodi se u članu 269 KZ. Ako je došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili predstavnika neke posebno zaštićene vrste, predviđena je novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Podaci govore da je od 299 osuđenih za ubistvo i zlostavljanje životinja u poslednjih 14 godina, samo u 26 slučajeva izrečene su kazne zatvora, i to od po nekoliko meseci.

Udruženja građana za zaštitu životinja bore se da se kazne pooštre i u Srbiji, a pre svega da se trenutni zakon poštuje i da se kontrola poveća.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: