Podeli vest

Federalni sudija osudio je danas člana ekstremne desničarske grupe Ponosni momci (Proud Boys) Dominika Pecolu, koji je 6. januara 2021. upao u prostorije američkog Kapitola, na 10 godina zatvorske kazne.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanug

bela kuća
Foto: Shutterstock

On nije igrao vodeću ulogu u neuspleom pokušaju pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa da blokiraju odluku Kongresa da potvrdi izbornu pobedu Džozefa Bajdena, prenosi AP, već je osuđen za druga krivična dela, poput ometanja službenog postupka i napada na policiju.

Federalni sud je u četvrtak odredio drugoj dvojici bivših čelnika Ponosnih momaka Džozefu Bigsu i Zakariju Relu kazne od 17, odnosno 15 godina zatvora.

Iako je Pecola proglašen nevinim za krivično delo pobune, tužioci su rekli da je njegov napad na bivšeg policajca Kapitola Marka Odea, kome je ukrao službeni štit za nerede i njime razbio prozor na Kapitolu, pomogao da se opravda duga zatvorska kazna.

Pecolini advokati tražili su da se njihov klijent osudi na oko pet godina zatvora, a u dopisu o kazni naveli su da je već odležao oko tri godine u zatvoru čekajući suđenje.

Više od 1.100 ljudi je uhapšeno po optužbama za upad na Kapitol, a od toga, više od 630 se izjasnilo krivim, a najmanje 110 je osuđeno na sudskim postupcima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: