Podeli vest

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da je nova realnost, koju bi Srbija trebalo da iskoristi, da se proširenje EU ponovo vratilo na dnevni red.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

žiofre
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

“Nova realnost je to da se proširenje vratilo na dnevni red nakon februara 2022. u okviru EU. Među 30 država članica postoji debata kako nastaviti – na koje se oblasti treba fokusirati i postoji inicijativa vezana za plan rasta koja se fokusira na to da moramo da upalimo motor za proširenje EU”, rekao je Žiofre na panelu na kojem su između ostalih govorili ambasador SAD Kristofer Hil i ministarka za evrointegracije u vladi Srbije Tanja Miščević.

Žiofre je naglasio da fundamentalni zahtevi i dalje ostaju, a to su vladavina prava, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, nezavisnost sudstva, demokratske institucije.

Srbija će u tom smislu,kako je naglasio, u izveštaju biti tretirana kao države članice. Dodao je da za dva dana ima sastanak sa kolegama koje pripremaju izveštaj i da će proceniti stanje u Srbiji kao što procenjuju i druge zemlje.

Naglasio je da je tu i normalizacija sa Kosovom, što je jedan od ključnih aspekata koji određuje brzinu procesa evropskih integracija Srbije.

“Sve se to naslanja i na Ohridski sporazum ali nismo videli mnogo na planu implementacije”, rekao je ambsador Žiofre.

Dodao je da mora da kaže da je Srbija zaista uradila mnogo na polju ekonomije,

“To moramo priznati, priznaju i međunarodne institucije, i privatni sektor, dosta investicija je ušlo u zemlju, javna ulaganja su pojačana nakon mnogo godina neulaganja, napredak je u digitalizaciji”, rekao je on i dodao da ipak sa druge strane postoji proces konvergencije.

“Pratimo proces konvergencije ako bismo išli tim ritmom ona bi se deslila 2074. dohodak po glavi stanovnika u Srbiji je 40 odsto od evropskog, zato moramo da ubrazamo rast i konvergenciju”, rekao je Žiofre.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ