Podeli vest

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović je predložila je veću Apelacionog suda da se na dan i u vreme ubistva Ćuruvije 11.aprila uradi rekonstrukcija događaja sa oštećenom Brankom Orpom koja je tada bila sa ubijenim.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

apelacioni sud
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ARHIVA

Odbrana okrivljenih u predmetu protiv četvorice nekadašnjih radnika Državne bezbednosti, koji su prvostepenom presudom osuđeni na kaznu zatvora od ukupno 100 godina za učešće u ubistvu novinara i vlasnika “Dnevnog Telegrafa” Slavka Ćuruvije 1999. godine, trazila je rekonstrukciju događaja na dan njegovog ubistva.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović je predložila je veću Apelacionog suda da se na dan i u vreme ubistva Ćuruvije 11.aprila uradi rekonstrukcija događaja sa oštećenom Brankom Orpom koja je tada bila sa ubijenim.

Prpa je prethodno ponovila da ne prepoznaje Miroslava Kuraka i Ratka Romića kao izvršioce ubistva i dodala da je tada osetila udarac u glavu, pala i onda je videla bledog muškarca sa crnim očima kako prilazi i puca Ćuruviji u glavu. Kako je istakla nakon ubistva, počinalac je stajao iznad nje i kako je ona zaključila razmišljao da li će i nju da ubije.

Detaljan opis ubice je dala u policiji, a u decembru 2000. godine je videla umrlicu u novinama čoveka koji je ličio na ubicu, ali danas nije htela da ponovi njegovo ime. Svi okrivljeni su ostali pri svojim ranijim odbranama, dok su odbrana i tužilaštvo predložili su svoje dokaze.

Okrivljeni Radomir Marković je naglasio da motiv ubistva ne može biti Ćuruvijino pisanje jer je on sedam meseci pre ubistva dobio zabranu zbog neprimerne retorike i tada mu je zaplenjena redakcija i nje mogao da izdaje. Okrivljeni Ratko Romić je negirao optužbe, navodeći da za presudu nema dokaza. Kao direktni izvršilac ubistva navodi se pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Sudija je odložila današsnje suđenje za sredu kako bi sudsko veće odlučilo o predlozima odbrane i tužilaštva. Drugom prvostepenom presudom Specijalnog suda zbog podstrekavanja na ubistvo su na iste kazne od po 30 godina zatvora osuđeni tadašnji šefa DB-a Radomira Markovića i šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, dok su kao saizvršioci u ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: