Podeli vest

Ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je bitno da se svi slože oko toga da Zajednica srpskih opština mora da se formira.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hil
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je bitno da se svi slože oko toga da Zajednica srpskih opština mora da se formira, tim pre jer je predviđena sporazumom od pre 10 godina.

On je na panelu “Budućnost EU i Zapadnog Balkana” na Kopaonik biznis forumu rekao da je to veoma dug period, kao i da sporazumi moraju da se poštuju.

“Drugi razlog je taj što ne morate da budete istoričar ili antropolog da znate da Srbi žive na Kosovu vekovima i imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti. To je test vlasti u Prištini da shvate šta mora da se reši da bi ispunili evropske standarde. Veoma je važno da vlada u Beogradu pomogne Srbima da budu uspešni kao zajednica. Optimista sam da to može da se desi”, rekao je Hil.

On je dodao da je prisustvovao panelu na Kopaoniku posvećenom pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću i rekao da je među učesnicima video veliku tugu kod svih koji su pričali o njemu.

“Slušali smo u dokumentarnom filmu šta je pričao o aspiracijama ka EU. Mora da se krene napred, prošlost je prošlost. Ne treba da se razgovara samo o problemima, već i o mogućnostima”, rekao je on. Hil je ocenio da je EU najbolja stvar koja se dogodila Evropi u poslednjih nekoliko vekova.

“Postoje teškoće, ali treba se fokusirati na cilj. EU je odgovorna za rešavanje problema i van EU. Često se zamaramo govoreći o birokratiji, ali svi u Evropi treba da teže članstvu”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija će pre ili kasnije postati članica, čim ispuni sve potrebno. On je napomenuo da su poglavlja i klasteri teški za razumevanje, ali i da stvai moraju da se dešavaju, a da je vladavina prava apsolutni uslov za to.

“Jake institucije – pokažite mi jake institucije i imaćete manje korupcije i obrnuto. Ultimativno Srbija mora da ima jake politike i reši pitanje Kosova, što je veoma teško”, ocenio je Hil.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: