Podeli vest

 Američki predsednik Džozef Bajden danas puni 80 godina i postaće prvi predsednik u istoriji SAD koji će vladati u osmoj deceniji života.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Bajden
Foto: Shutterstock

U Beloj kući juče je održano venčanje predsednikove unuke, a već danas, u čast Bajdenovog rođendana, njegova supruga Džil organizuje proslavu sa zakuskom, prenosi Rojters.

S obzirom da je Bajden najstarija osoba na funkciji predsednika SAD, trka za Belu kuću 2024. godine je novina za američko društvo.

Američka demokratija stara 250 godina i američka kultura slave mladost, ali milioni Amerikanaca, ukljucujući i predsednike, aktivno su zaposleni i posle 65. godine, što je preko starosne granice za penzionisanje.

Ronald Regan je imao 77 godina kada je napustio Belu kuću, a Bajden bi u slučaju da se izbori i za drugi mandat, imao 86 godina po napuštanju predsedničkog položaja.

Ukoliko bi pobedio na izborima 2024. godine, Bajdenov potencijalni i vodeći republikanski protivkandidat Donald Tramp imao bi 82 godine u trenutku napuštanja predsedničke funkcije.

Američko društvo je sve starije, međutim građani sve više produžavaju svoj radni vek sve do poznih godina života.

Predviđa se da će se populacija starija od 65 godina do 2060. godine skoro udvostručiti sa 52 miliona u 2018, na 95 miliona.

Do 2026. godine, svaki četvrti muškarac stariji od 65 godina i dalje će raditi, predviđa se u dokumentu koji je objavila neprofitna organizacija Biro za referentnu populaciju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: