Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Valjevu da srpska opozicija ima novu politiku protiv politike Aleksandra Vučića – sveopšti napad na parizer.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
Foto: Shutterstock

Odgovarajući na pitanje novinara, Brnabićeva je rekla da se ne plaši da će biti nestašice parizera i drugih proizvoda čije su cene sada niže i da je to još samo jedan napad opozicije.

“Nakon pokušaja prošle nedelje da se blokira rast plata i penzija, da se spreči jednokratna finansijska podrška majkama sa decom do 16 godina starosti, dupliranje subvencija za poljoprivrednike, dodatnih 3,9 milijardi dinara za lečenje retkih bolesti. Dakle, to je sada prošlo, taj voz je prošao, opozicija je sada krenula da se obračunava sa parizerom”, dodala je premijerka. Ona je dodala da ima svih proizvoda i da ne veruje da će doći do nestašice proizvoda koji se sada prodaju po nižim cenama.

“Ima ih u čitavoj Srbiji u svim trgovinskim lancima, na te proizvode koliko znam marže nisu preterano velike, tako da neće biti veliki gubici za trgovinske lance. U svakom slučaju ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i ministar Momirović je vodio razgovore sa trgovinskim lancima već nekoliko nedelja, ne postoji problem”, dodala je ona.

Brnabićeva je rekla da to što su sada određeni proizvodi sniženi ne znači da će biti u budućnosti poskupljenja. “Ja bih volela da se nekada zajedno radujemo i obradujemo dobrim vestima, kao što je limit na stambene kredite i zamrzavanje stambenih kredita. Dakle ne, ne verujem da će biti nestašica, ako bude bilo nestašica razgovaraćemo sa tim trgovinskim lancima”, rekla je ona. Brnabićeva je dodala da planira da održi još jedan sastanak sa predstavnicima trgovinskih lanaca, kako bi videli koje cene još mogu dodatno da snize.

“Da još jednom pogledamo te marže, zato što su one za neke proizvode izuzetno visoke, ali opet to je slobodno tržište i oni sa tim maržama pokrivaju neke druge gubitke, za neke namirnice na koje smo mi ograničili cene još kada je počela kriza sa inflacijom”, dodala je ona. Brnabićeva je rekla da očekuje da i situacija sa inflacijom bude bolja i dodala da je u ovom trenutku 11,5 odsto.

“Do kraja godine očekujemo da će se spustiti na osam odsto, sledeće na četiri odsto”, rekla je ona i istakla da će povećanje plata i penzija koje će uslediti dodatno uticati da se kupovna moć građana poveća.

Brnabić: Realizovano više projekata kako bi se rešio problem zagađenja Valjeva

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da je vlada realizovala više različitih projekata kako rešila problem zagađenja u Valjevu.

“Mi smo završili projekat rekonstrukcije merno-regulacione stanice sa izgradnjom toplovoda i prelazak sa mazuta na gas u Valjevu ukupne vrednosti 103,6 miliona dinara od čega je Ministarstvo za zaštitu životne sredine investiralo sa 80 miliona dinara, a Grad Valjevo sa 23, 6 miliona dinara”, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanje novinara na otvaranju fabrike Hisense u Valjevu.

Dodala je da je prošle godine realizovan javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje rezlizacije projekata za smanjenje zagađenja vazduha poreklom iz individualnih ložišta.

“To je projekat zamena kotlova u domainstvima u Valjevu, sa uglja i mazuta na pelet, briket, drvnu sečku i gas. Ukupna vrednost radova je iznosila 36 miliona dinara. Od toga je Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo 28,5 miliona dinara, a lokalne samouprave 7,5 miliona dinara”, rekla je Brnabićeva i pozvala sve Valjevce da se prijave. Dodala je da je izvršena i rekonstrukciju kotlarnica u kasarni “Vojvoda Živojin Mišić”, i da je kotlarnica jačine tri megavata sa mazuta prebačena na sistem daljinskog grejanja javnokomunalnog preduzeća toplane u Valjevu koja koristi komprimovani prirodni gas, a da je ukupna vrednost radova iznosila 31,4 miliona dinara.

Brnabićeva je navela da je sledeći kapitalni projekat koji će biti realizovan izgradnja gasovoda koji će valjevsku industriju, za koju je rekla da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić zajedno oživeli, prebaciti na gas.

“Žao mi je što nije ranije izgrađen Gerontološki centar (u Valjevu), auto-put Miloš Veliki. Zato što do 2012. godine nije izgrađena brza saobraćajnica, pa da povežemo grad sa infrastrukturom, ali nije bilo ni infrastrukture na koju da je povežemo”,rekla je Brnabićeva.

Brnabić otvorila treću fabriku Hisense u Valjevu, još 1.020 novih radnih mesta

Predsednica Vlade Srbije otvorila je danas novu, treću, fabriku kompanije “Hisense Europe” u Valjevu i istakla da će ta investicija obezbediti novih 1.020 radnih mesta u naredne tri godine.

“Meni je veliko zadovoljstvo što sam danas u Valjevu. Što imam priliku da prisustvujem, obeležavanju još jednog izuzetno važnog dana za Valjevo, ali svakako i veoma važnog dana za Srbiju. Hisense sada zapošljava nešto manje od 1.800 radnika. Što znači da će samo u proizvodnji u naredne tri godine stići do broja od otprilike 3.000 radnika kada pogledamo sve ostale operacije Hisense grupe u Srbiji”, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da će sada Hisense grupa u Srbiji zapošljavati više od 3.000 ljudi.

“Ja sam beskrajno zahvalna Hisense grupi jer na taj način pokazuju ogromno poštovanje i poverenje Srbiji, ali pre svega našim ljudima. Njihovom kvalitetu, znanju njihovoj vrednoći i disciplini. Njihovom potencijalu da stvore neku zajedničku dodatnu vrednost koju ćemo odavde iz Valjeva izvoziti širom Evrope i širom sveta”, naglasila je Brnabićeva.

Ona je prisutnima prenela pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji zbog drugih obaveza i sutrašnjeg sastanka u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine nije mogao da prisustvuje, iako mu je, kako je rekla, značajna svaka pojedinačna investicija.

“Dugo smo se mučili da obezbedimo neku dugoročnu privrednu viziju za Valjevo, kako bi omogućili da Valjevci ne odlaze u druge gradove i van zemlje. A kada se trudite u jednom trenutku stvari legnu na svoje mesto i krenu investicije. U poslednje dve godine mi smo uspeli da u Vlaljevo dovedemo tri velike investicije”, rekla je Brnabićeva.

Dodala da su pored kompanije Hisense, fabrike ove godine otvorile nemačke kompanije Hansgrohe za 1000 radnika i Bicerba za nešto više od 300 mesta – ukupno više od 2.300 mesta.

“I pored toga imamo ambiciozne planove za Valjevo. Moramo da završimo brzu saonbraćajnicu Iverak-Lajkovac, da Valjevo spojimo sa auto-putem Miloš Veliki. Da završimo projekat gasifikacije i povežemo i ovaj proizvodni kapacitet i čitavo Valjevo na gasnu mrežu Srbije. I da završimo sportsku halu. Da uradimo Opštu bolnicu Valjevo u koju planiramo dodatne investiciju u iznosu od 110 miliona evra, a završili smo Gerontološki centar – čekamo upotrebnu dozvolu”, rekla je Brnabićeva. Dodala je da je Valjevo grad velikih potencijala, izuzetno blizu Beograda, a da zahvaljujući auto-putu Miloš Veliki i brzoj saobraćajnici još bliži prestonici.

“Izgradnjom obilaznice neće postojati ni jedan razlog zašto neko ko živi u Beogradu neće doći da živi i radi u Valjevo. To je uobičajena praksa u zemljama zapadne Evrope. Kada imate dobru infrastrukturu takve stvari su moguće i prirodne. Tako da neće biti problema sa radnim mestima. Dolaziće ljudi iz čitave Srbije da rade, žive i stvaraju svoje porodice u Valjevu. To nam je bila vizija. Svaki dan smo korak bliže ispunjenju i nećemo odustati, nastavićemo da radimo na tome”, zaključila je Brnabićeva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: