Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa alžirskim ministrom spoljnih poslova i nacionalne zajednice u inostranstvu, Ahmedom Atafom, i izrazio zahvalnost Alžiru kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše države.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tnjug

dačić
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ARHIVA

“Alžir nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Alžir je poštovalac principa zaštite granica odnosno teritorijanog integriteta zemalja i mi smo tu zaista zahvalni. Isto tako nama je od velikog značaja to što je Alžir izabran za nestalnu članicu Saveta bezbednosti i veoma je bitno da u Savetu bezbednosti imamo našeg prijatelja za člana”, izjavio je ministar Dačić.

Kazao je da će Srbija imati u vidu interese Alžira kada je reč o regionalnim pitanjima i problemima koje se tiču alžirskih interesa u tom delu sveta.

“Mi smo spremni da razmenjujemo mišljenje, da jedni drugi informišemo o situaciji u našem regionu i regionu u kojem se nalazi Alžir. Mi smo svi zajedno usmereni ka Ujedinjenim nacijama i u skladu sa tim, mislimo da UN treba da imaju ključnu i glavnu ulogu kada je reč i o pitanju KiM i o pitanju zapadne Sahare i drugih regionalnih pitanja”, rekao je Dačić.

Ministar Dačić je istakao bitnost višedecenijskog prijateljstva i diplomatskih odnosa koji su uspostavljeni sa Alžirom pre 61 godinu.

“Mi smo veoma zainteresovani za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa i u tom pogledu je veoma bitno da se realizuju posete dvojice predsednika, našeg predsednika Vučića Alžiru i alžirskog predsednika Srbiji. Isto tako dogovorili smo se da i ja dođem u posetu do kraja godine”, kazao je Dacić.

“Pošto sam poslednji put bio u Alžiru pre devet godina, a mešoviti komitet za saradnju između Alžira i Srbije se ponovo aktivira, na mestu kopredsedavajućeg sa naše strane Vlade Srbije imenovala ministarku poljoprivrede Jelenu Tancković, i u tom pogledu je zaista bitno da taj komitet napravi jednu mapu puta kako da se ojača saradnja u raznim oblastima”, izjavio je ministar Dačić.

On je istakao da Srbija u ekonomiji sa Alžirom ima oko 200 miliona dolara spoljno trgovinsku razmenu i ona svakako može da bude mnogo veća i da su potencijali veliki i u različitim oblastima, uključujući i odbranu, kulturu, prosvetu, sport…


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: