Podeli vest

Direktor Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek izjavio je danas da je, ukoliko uskoro na Kosovo i Metohiju ne budu dopremljeni lekovi, kiseonik i medicinski materijal, na pomolu humanitana katastrofa za koju su odgovorne vlasti u Prištini, a saučesnici međunarodne organizacije koje rade na prostoru južne pokrajine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bolnica
Foto: Shutterstock ilustracija

On je na konferenciji za medije rekao da u ovom momentu nedostaju fiziološki rastvori, određeni broj antibiotika, da je kiseonik pri kraju kao i da ne može da licitira vreme koliko će te zalihe trajati jer to zavisi od broja pacijenata.

“Svi relevantni međunarodni faktori su upoznati, razgovarali smo pre neki dan i sa šeficom Unmika ovde na Kosovu i Metohiji, objasnili smo naše probleme sa kojima se susrećemo. Nadamo se da će se ta humanitarna katastrofa izbeći na svaki način. Ukolko se ne bude izbegla, za ovo su sigurno saučesnici svi međunarodni faktori, uključujući i Unmik, i OEBS, humanitarne organizacije, Svetska zdravstvena organizacija i svi ostali”, rekao je on.

On je naglasio da su sve te lekove bolnici obezbeđivali “naša država, predsednik Aleksandar Vučić, resorno Ministarstvo za zdravlje i Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedili”.

Elek je demantovao navode prištinskog Ministarstva zdravlja da zabrane za uvoz lekova nikada nije bilo, jer, kako kaže, sigurno se ne bi pričalo o toj temi.

Elek: Sanitet pušten nakon 5 sati bez izvinjenja, imali smo sve potrebne papire

Elek potvrdio je za Tanjug potvrdio da je sanitet te ustanove pušten sa Carinskog terminalna, nakon kako navodi, pet sati čekanja.

“Nismo dobili nikakvo objašnjenje, iako smo imali sve potrebne papire. Oni su pozvali specijalnu carinsku ekipu iz Prištine koja je pregledala sve u sanitetu, svaku gazu i sav medicinski materijal ponaosob”, rekao je Elek.

Dodaje da se niko nije izvinio zbog višesatno zadržavanja i da su i vozač, i sanitet vraćeni za KBC KM.

Ranije danas, Pripadnici Kosovske policije zaustavili su na punktu na Bistričkom mostu sanitetsko vozilo Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, koje je prevozilo sanitetski materijal i uputili ga na carinski terminal u Južnu Mitrovicu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je danas na ovu odluku Prištine.

„U jeku humanitarne katastrofe koju je svojim zabranama i iracionalnim odlukama izazvao Aljbin Kurti, Priština sada blokira srpske sanitete i obračunava se sa gazama i zavojima i ugrožava život pacijentima! Da li je to ta Kurtijeva deeskalacija“, naveo je Petković.

“Znači, mi smo u dva navrata imali vraćanje lekova u periodu 2021. godine, 15. septembra u iznosu od 600.000 evra, zato što lekovi nemaju uputstvo na albanskom jeziku. Molim vas, donesite mi neku dvojezičnu ampulu sa južne strane i ja ću prihvatiti to kao opravdan razlog. Drugo, 2022.,13. septembra, zahtev je ponovo vraćen, zato što je potpuno poništen Briselski sporazum za snabdevanje lekovima. Upućujemo se na humanirtarno snabdevanje i od tada ništa nije ušlo u ovaj KBC”, rekao je Elek.

Prema njegovim rečima, onda kada smo trebali da imamo redovna kvartalna snabdevanja, vlasti u Prištini su dovele do toga da se KBC jednom ili dva puta u toku godine snabdeva.

Elek je naglasio da se zabranom uvoza lekova Srbima oduzima pravo na lečenje, samim tim i pravo na život.

“Iza ovoga stoji perfidni plan vlasti u Prištini, a to je iseljavanje srpskog stanovništva sa teritorije severa Kosova i Metohije, jer ako mu oduzmete pravo na zdravstvenu zaštitu i na lečenje, onda mu oduzimate pravo na život, a pravo na život je jedno od osnovnih prava po Povelji Ujedinjenih nacija”, zaključio je Elek.

Istovremeno, on je pozvao građane da, i pored takvih okolnosti, u nedelju dođu na preventivne preglede u KBC Kosovska Mitrovica, koji se u okviru akcije protiv raka dojke i prostate organizuju širom Srbije.

Preventivni pregledi, dodao je, organizuju se i u srpskim zdravstvenim ustanovama južno od Ibra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: