Podeli vest

Zagađeni vazduh predstavlja veću opasnost za zdravlje prosečne osobe na planeti Zemlji nego pušenje ili konzumiranje alkohola, pokazalo je istraživanje Instituta za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu (EPIC).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Zagađenje Beograd
Foto: Shutterstock

Istraživanje EPIC pokazalo je da je najgora situacija u globalnom epicentru Južne Azije.

Konkretnije, ukoliko se tamošnji dramatičan nivo aerozagađenja nastavi, prosečan stanovnik Južne Azije mogao bi da živi i do 5 godina kraće zbog vazduha koji udiše.

Pušenje, u poređenju s tim, smanjuje globalni životni vek za 2,2 godine.

“Uticaj sitnih čestica zagađenja vazduha na globalni očekivani životni vek je više od tri puta veći od konzumacije alkohola i upotrebe nebezbedne vode, više od pet puta veći od povreda u saobraćaju kao što su sudari automobila, i više od sedam puta veći od HIV/AIDS-a”, navodi se u izveštaju

Godišnji izveštaj Air Quality Life Index (AQLI) Instituta EPIC pokazuje da sitne čestica zagađenja vazduha, koje potiču iz izduvnih gasova vozila i industrijskih emisija, požara i drugih izvora, ostaju “najveća spoljna pretnja javnom zdravlju”.

Prema podacima koji datiraju iz 2021. godine, ako bi svet trajno smanjio ove zagađivače kako bi ispunio smernice Svetske zdravstvene organizacije, prosečna osoba bi produžila svoj životni vek za 2,3 godine. To ukupno iznosi 17,8 milijardi spašenih godina života, ističu istraživači, prensi CNBC News.

Kina je na dobrom putu da to postigne.

Nivo zagađenja vazduha u Kini smanjen je za 42,3 posto između 2013. i 2021. godine. Ako se ovi poboljšani trendovi održe, prosečan građanin Kine će moći da živi 2,2 godine duže.

Gde je tu Srbija?

Priča o PM 2.5 i P.M. 10 česticama postala je aktuelna u Srbiji tek pre nekoliko godina. U većini gradova u Srbiji čak ne postoje automatizovane merne stanice koje bi izmerile količinu ovih čestica.

Tamo gde merača ima stanje je ne tako sjajno.

Podaci pokazuju da uprkos tome što godišnja koncentracija PM 2,5 čestica od 20,2 µg/m3 ostaje u okvirima nacionalnih kriterijuma (25 µg/m3), ona je četiri puta viša u poređenju sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: