Podeli vest

Početna cena otkupa maline biće 250 dinara po kilogramu, a razmer dobiti proizvođača i hladnjačara biće u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača, usaglašeno je na današnjem sastanku u vladi ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića sa malinarima i hladnjačarima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

branje malina
Foto: Shutterstock

Martinović je održao sastanak sa predstavnicima asocijacija udruženja malinara i hladnjačara i kako je saopšteno iz ministarstva, konačno je postignut dogovor.

Osim dogovora oko otkupne cene, država će proces otkupa maline pratiti dvosmerno i ukoliko bude bilo neophodno, a u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, intervenisaće u skladu sa zakonom. U vezi sa postignutim dogovorom biće potpisan i sporazum, saopštilo je ministarstvo.

Martinović je ovom prilikom još jednom istakao da samo zajedno odnosno sinergijom poljoprivrednika i državnih organa može da se odgovori na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta hrane, u konkretnom slučaju maline.

On je istakao da bi bilo celishodno da se napravi sistem u kome će i mali i veliki proizvođači sihronizovano funkcionisati. Današnjem susretu prethodio je sastanak u ponedeljak, a koji je, kako navode iz ministarstva, ocenjen kao najkonstruktivniji do sada i koji je protekao u veoma prijateljskoj atmosferi.

Sastanku je prisustvovala državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević, državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine Žarko Malinović, pomoćnici ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i Nenad Katanić, kao i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević.

Osim predstavnika ministarstava sastanku su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, Republičkog zavoda za statistiku i predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: